wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Casablanca
26 lut
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

26 lutego 2019, godz. 17.00

System klasycznego Hollywoodu

wykład: prof. Krzysztof Kornacki

Casablanca, reż. Michael Curtiz, USA 1942, 102'

obsada: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt

Z wszystkich barów we wszystkich miastach na całym świecie ona musiała wejść do mojego - mówi Rick, właściciel popularnego lokalu w Casablance, człowiek na co dzień cyniczny, ale w tym momencie jednocześnie roztkliwiony i załamany. Ma na myśli Ilsę, dawną ukochaną, która nagle zniknęła z jego życia, by równie nagle z powrotem się w nim pojawić, tym razem jednak w towarzystwie innego mężczyzny. Jest 1941 rok, trwa wojna. Chociaż największe okropieństwa rozgrywają się gdzie indziej, to w mieście zalega atmosfera strachu i dekadencji. Film Michaela Curtiza jest najsłynniejszym melodramatem w historii kina. Swój status zawdzięcza posągowym rolom Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman, rekordowej ilości bon motów i chwytliwemu motywowi muzycznemu, a także temu, że - jak zauważył Umberto Eco - został w całości zbudowany z archetypów. Współczesna popkultura pełna jest jego powidoków. Można odnaleźć je chociażby w Sprzymierzonych Roberta Zemeckisa, którzy niedawno gościli na polskich ekranach.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Michael Curtiz

Żył w latach 1888-1962. Urodził się w Budapeszcie jako Mihaly Kertesz. Reżyserską karierę rozpoczął w ojczyźnie, ale w 1926 roku przeniósł się do USA, gdzie podpisywał kolejne filmy zanglicyzowaną wersją imienia i nazwiska. Był niezwykle płodny - z reguły kręcił więcej niż jeden pełen metraż rocznie. Odznaczał się również wszechstronnością, która pozwalała mu z podobnym powodzeniem tworzyć melodramaty, kryminały, musicale i filmy przygodowe.

Wybrana filmografia

1935 Kapitan Blood / Captain Blood

1938 Przygody Robin Hooda / The Adventures of Robin Hood (co-dir.)

1938 Aniołowie o brudnych twarzach / Angels with Dirty Faces

1942 Yankee Doodle Dandy

1942 Casablanca

1945 Mildred Pierce

stopka

barwa: kolor
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Gloria Bell 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.