film
Ułaskawienie
reż. Jan Jakub Kolski / Polska 2018 / 100’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 marca 2019.

Obsada

Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta

Nagrody

Festiwal Filmowy w Gdyni 2018 - najlepszy scenariusz, aktorka, kostiumy

Opis filmu

Osadzona w realiach powojennej Polski historia zmagających się z żałobą rodziców, wyruszających ze swoim synem w ostatnią podróż, opowiedziana z perspektywy ich wnuka Jana. Syn Hanny i Jakuba, żołnierz AK Wacław „Odrowąż” Szewczyk, zostaje jesienią 1946 roku zastrzelony przez UB. Po serii upokorzeń doznanych ze strony nowej władzy, bezczeszczącej zwłoki ich dziecka, Hanna i Jakub postanawiają zapewnić synowi godny pochówek w oddalonej o 500 km Kalwarii Pacławskiej. Podróż rodziców przez wciąż pogrążoną w powojennym koszmarze Polskę staje się metaforyczną wyprawą w głąb ludzkiej duszy i próbą stworzenia na nowo definicji człowieczeństwa w świecie, w którym sąsiedzi zwracają się przeciwko sobie, a nieoczekiwanym sojusznikiem może stać się dotychczasowy wróg.

Moralitet Kolskiego zamienia się swoisty western w tym znaczeniu, że pokazuje postawę ludzką, w której kodeks honorowy, kodeks życia jest ważniejszy niż doktryna gniewu. Brzmi to dzisiaj niczym drogowskaz. Siedzą obok siebie. Mąż i żona. Pochmurni, znieczuleni, pozornie bierni. Wojna niby się skończyła, ale przecież ciągle trwa. Stracili syna, czyli stracili wszystko. Nie mogą go jednak pogrzebać. Ich wzrok jest matowy, ma kolor oczu, kolor duszy. Ale to, co mówią, dźwiga kaliber nienapisanego dekalogu. "To też jest wybór, żeby nie żyć jak bydło" - słyszymy. "Tam gdzie jest wybór, tam jest wolność". Zapamiętajmy te słowa.

Łukasz Maciejewski, onet.pl

Informacje o reżyserze

Jan Jakub Kolski

Jeden z najciekawszych twórców polskiego kina. Ma na swoim koncie kilkanaście filmów pełnometrażowych. Kolski tworzy kino autorskie. Jest reżyserem, scenarzystą i operatorem, a także pisarzem. W 1985 r. ukończył wydział operatorski w Łódzkiej Szkole Filmowej. Wcześniej, w latach 1977-81 pracował we Wrocławskim oddziale TVP. Na dużym ekranie zadebiutował w roku 1990 filmem "Pogrzeb kartofla" jednak zanim do tego doszło reżyser zrobił mnóstwo filmów krótkometrażowych, z których do najważniejszych należą: "Mały dekalog", "Jak mnie kochasz", "Słowiański świt" i "Ładny dzień". Ogólnopolską popularność przyniósł Kolskiemu w 1993 r. "Jańcio Wodnik", w którym brawurowo zagrał Franciszek Pieczka i za który reżyser otrzymał w 1994 r. "Paszport Polityki".


One of the most interesting of Polish filmmakers. He has directed about a dozen features. Kolski makes original cinema. He is a director, screenwriter, cinematographer and author. In 1985 he graduated from the Cinematography Department of the Łódź Film School. Earlier, between 1977 and 1981 he worked for TVP in Wrocław. He debuted on the big screen in 1990 with Pogrzeb kartofla, but before that he made plenty of short films, among them the most important ones: Mały dekalog, Jak mnie kochasz, Słowiański świt and Ładny dzień. Kolski became popular in Poland in 1993 for his Johnnie Waterman (Jańcio Wodnik), with an impressive performance by Franciszek Pieczka. For this film, the director received the “Passport” award from the Polityka weekly in 1994.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1990 Pogrzeb kartofla

1992 Pograbek

1993 Jańcio Wodnik

1995 Cudowne miejsce

1995 Szabla od komendanta

1998 Historia kina w Popielawach

2000 Daleko od okna

2003 Pornografia

2006 Jasminum

2008 Afonia i pszczoły

2009 Wenecja

stopka

reżyseria: Jan Jakub Kolski
obsada: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta
polski dystrybutor: Velvet Spoon
nagrody: Festiwal Filmowy w Gdyni 2018 - najlepszy scenariusz, aktorka, kostiumy
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.