film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Fuga
reż. Agnieszka Smoczyńska / Polska, Czechy, Szwecja 2018 / 100’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 20 lutego 2019.

Obsada

Gabriela Muskała, Łukasz Simlat, Małgorzata Buczkowska, Piotr Skiba, Halina Rasiakówna, Zbigniew Waleryś

Opis filmu

Zaskakująca wolta autorki przebojowych Córek dancingu, która zwraca się w stronę mroku, tajemnicy i intensywnych emocji. Kinga w niewyjaśnionych okolicznościach zniknęła z życia swojego męża i synka, ale po ponad dwóch latach powraca. Teraz nazywa się Alicja i cierpi na amnezję. Po występie w telewizji rodzina rozpoznaje w niej zaginioną bliską. W ten sposób rozpoczyna się fascynujące i wnikliwe studium kobiecej tożsamości, w którym Gabriela Muskała - aktorka i autorka scenariusza jednocześnie - koncertowo oddaje niepokoje, rozgoryczenie i wewnętrzne rozdarcie Alicji/Kingi. Kobiety, która zmuszona jest ponownie odnaleźć się jako żona, matka, córka, przyjaciółka. Jej bliscy również są zaskoczeni jej nagłym powrotem, w chwili gdy właściwie pogodzili się ze stratą. Nie tylko więc Alicja nie poznaje krewnych i znajomych, również oni nie rozpoznają w niej dawnej Kingi. Fuga - prezentowana w Tygodniu Krytyki w Cannes - to kolejne polskie dzieło imponujące narracyjną świeżością i wizualną odwagą.

Katarzyna Wolanin, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Agnieszka Smoczyńska

Absolwentka historii sztuki, kulturoznawstwa, reżyserii i Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.


A graduate of the history of art., cultural studies, directing and the Andrzej Wajda Master School of Film Directing.

Filmografia/ Filmography

2010 Viva Maria! / Viva Maria! (/ doc., short film)

2007 Aria Diva (short film)

2005 Sieroty (doc., short flim)

2003 Kapelusz (short film)

2003 Guanipa (short film)

stopka

reżyseria: Agnieszka Smoczyńska
obsada: Gabriela Muskała, Łukasz Simlat, Małgorzata Buczkowska, Piotr Skiba, Halina Rasiakówna, Zbigniew Waleryś
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.