film
Trzy twarze
Se rokh
reż. Jafar Panahi / Iran 2018 / 100’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 grudnia 2018.

Obsada

Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Delaram

Opis filmu

Gwiazda irańskiego kina Behnaz Jafari pewnego dnia otrzymuje wstrząsającą wiadomość od młodej dziewczyny z prowincji. Wraz z reżyserem Jafarem Panahim aktorka wyrusza na północny wschód kraju, aby poznać prawdę o nastolatce, która zamierzała popełnić samobójstwo, gdy rodzina nie pozwoliła jej studiować w szkole filmowej. Na poły kino drogi, na poły film sensacyjny, Trzy twarze to niezapomniana podróż po kraju, którego zmieniająca się jak w kalejdoskopie polityczno-społeczna rzeczywistość wpłynęła na losy trzech pokoleń kobiet z aktorskimi aspiracjami.

Informacje o reżyserze

Jafar Panahi

Urodził się w 1960 roku w Iranie. Jeden z najbardziej utytułowanych reżyserów irańskiej nowej fali. Swoją karierę filmową rozpoczął od asystowania Abbasowi Kiarostiamiemu. Po realizacji kilku dokumentów nakręcił w 1995 roku nagrodzony Złotą Kamerą na festiwalu w Cannes Biały balonik. Później było Lustro – Złoty Lampart na festiwalu w Locarno w 1997 roku i Krąg –Złoty Lew na festiwalu w Wenecji w 2000 roku. W marcu 2010 Panahi z powodu swojego politycznego zaangażowania został aresztowany przez służby irańskiego reżimu. Został wprawdzie w końcu uwolniony, lecz ciąży na nim 20-letni zakaz pracy twórczej.


Jafar Panahi was born in 1960 in Iran. He is one of the most award-winning directors of the Iranian New Wave. His career began with assisting Abbas Kiarostiami. After producing a few documentaries, in 1995 he made The White Balloon,which was awarded the Golden Camera at the Cannes Festival.Later he produced The Mirror, awarded the Golden Leopard at the Locarno Festival in 1997, and The Circle,and awarded the Golden Lion at the Venice Festival in 2000.In March 2010, Panahi was arrested by the secret service of the Iranian regime due to his political engagement. He was admittedly released, but he is saddled with the 20 year ban on creative work.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Yaarali bashlar (short / doc.)

1995 Biały balonik / Badkonake seid / The White Balloon

1997 Lustro / Ayneh / The Mirror

2000 Krąg / Dayereh / The Circle

2006 Na spalonym / Offside

2010 To nie film / In film nist / This Is Not a Film

stopka

reżyseria: Jafar Panahi
obsada: Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Delaram
polski dystrybutor: Solopan
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anioł 
Luis Ortega, Argentyna, Hiszpania 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Laureaci Berlinale: Grand Budapest Hotel 
Laureaci Berlinale
Wes Anderson, USA 2014
Mirai (z polskimi napisami) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Mirai (z polskim dubbingiem) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
National Theatre: Król Lear 
National Theatre Live in HD 2018/2019
Ogród rodzinny. Przyjaciel 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
VOX i Kino Dzieci prezentują: Superagentka 
Filmowe poranki
Karla von Bengtson, Dania 2017
Walc w alejkach 
Thomas Stuber, Niemcy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.