film
Trzy twarze
Se rokh
reż. Jafar Panahi / Iran 2018 / 100’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 grudnia 2018.

Obsada

Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Delaram

Opis filmu

Gwiazda irańskiego kina Behnaz Jafari pewnego dnia otrzymuje wstrząsającą wiadomość od młodej dziewczyny z prowincji. Wraz z reżyserem Jafarem Panahim aktorka wyrusza na północny wschód kraju, aby poznać prawdę o nastolatce, która zamierzała popełnić samobójstwo, gdy rodzina nie pozwoliła jej studiować w szkole filmowej. Na poły kino drogi, na poły film sensacyjny, Trzy twarze to niezapomniana podróż po kraju, którego zmieniająca się jak w kalejdoskopie polityczno-społeczna rzeczywistość wpłynęła na losy trzech pokoleń kobiet z aktorskimi aspiracjami.

Informacje o reżyserze

Jafar Panahi

Urodził się w 1960 roku w Iranie. Jeden z najbardziej utytułowanych reżyserów irańskiej nowej fali. Swoją karierę filmową rozpoczął od asystowania Abbasowi Kiarostiamiemu. Po realizacji kilku dokumentów nakręcił w 1995 roku nagrodzony Złotą Kamerą na festiwalu w Cannes Biały balonik. Później było Lustro – Złoty Lampart na festiwalu w Locarno w 1997 roku i Krąg –Złoty Lew na festiwalu w Wenecji w 2000 roku. W marcu 2010 Panahi z powodu swojego politycznego zaangażowania został aresztowany przez służby irańskiego reżimu. Został wprawdzie w końcu uwolniony, lecz ciąży na nim 20-letni zakaz pracy twórczej.


Jafar Panahi was born in 1960 in Iran. He is one of the most award-winning directors of the Iranian New Wave. His career began with assisting Abbas Kiarostiami. After producing a few documentaries, in 1995 he made The White Balloon,which was awarded the Golden Camera at the Cannes Festival.Later he produced The Mirror, awarded the Golden Leopard at the Locarno Festival in 1997, and The Circle,and awarded the Golden Lion at the Venice Festival in 2000.In March 2010, Panahi was arrested by the secret service of the Iranian regime due to his political engagement. He was admittedly released, but he is saddled with the 20 year ban on creative work.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Yaarali bashlar (short / doc.)

1995 Biały balonik / Badkonake seid / The White Balloon

1997 Lustro / Ayneh / The Mirror

2000 Krąg / Dayereh / The Circle

2006 Na spalonym / Offside

2010 To nie film / In film nist / This Is Not a Film

stopka

reżyseria: Jafar Panahi
obsada: Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Maedeh Erteghaei, Narges Delaram
polski dystrybutor: Solopan
barwa: kolor
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Berlin, Barcelona 
Elena Trape, Hiszpania 2018
Dumbo (dubbing) 
Tim Burton, USA 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Jean-Luc Godard. Imaginacje 
Jean-Luc Godard, Szwecja, Francja 2018
Jutro albo pojutrze 
Bing Liu, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Przedszkolanka 
Sara Colangelo, USA 2018
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Wilkołak 
Adrian Panek, Polska, Holandia, Niemcy 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
Żniwa 
Etienne Kallos, RPA, Francja, Grecja, Polska 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.