film
     
Climax
reż. Gaspar Noé / Francja 2018 / 95’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 18 lutego 2019.

Obsada

Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maull, Giselle Palmer, Taylor Kastle

Nagrody

MFF w Cannes 2018 - Nagroda C.I.C.A.E.

Opis filmu

Climax to hipnotyczny, odurzający, pulsujący energią i muzyką lat 90-tych film Gaspara Noé. Najnowsze dzieło reżysera LoveNieodwracalne i Wkraczając w pustkę stało się sensacją ostatniego festiwalu w Cannes, gdzie okrzyknięto je szatańską wersją Step Up.

Inspirowana autentycznymi wydarzeniami opowieść o grupie tancerzy, którzy w pewną zimową noc spotykają się w opuszczonej szkole na odludziu. Taneczna próba w rytm przebojów Daft Punk, Apex Twin i Soft Cell szybko zamienia się w pełną seksualnego napięcia imprezę. Gdy wychodzi na jaw, że domowej roboty sangrię ktoś doprawił narkotykami, dzika zabawa w zamkniętym budynku przeradza się w ekstremalny, psychodeliczny trip.

Na planie swojego najnowszego projektu reżyser sam stanął za kamerą, a do choreograficznych fajerwerków zatrudnił profesjonalnych tancerzy. W obsadzie znalazła się Sofia Boutella, tancerka i aktorka (Atomic Blonde), a także francuski DJ Kiddy Smile. Na ścieżkę dźwiękową do Climaxu, obok przebojów elektro z lat 90-tych, trafił również – skomponowany specjalnie na potrzeby filmu – utwór Sangria Thomasa Bangaltera z Daft Punk.

Gaspar Noé w wizualnie porywający sposób pokazuje, do czego zdolni są ludzie, gdy zbiorowo puszczają im hamulce i budzą się wewnętrzne demony. Wybierz się na najbardziej szaloną imprezę tej jesieni, zanurz w tanecznym piekle – i spróbuj przeżyć Climax.

Informacje o reżyserze

Gaspar Noé

Urodził się w 1963 roku w Buenos Aires jako syn malarza, dorastał tam i w Nowym Jorku, kształcił się we Francji. Studiował film i filozofię, zaczynał od krótkometrażówek, dostrzeżonych na festiwalach. Rozpoczętą w Mięsie opowieść o rzeźniku zmagającym się z wychowaniem upośledzonej córki kontynuuje w Samym przeciw wszystkim, gdzie bohater z kolei walczy z frustracją po utracie pracy. Filmy wywołały szok, pokazując nieznane oblicze Francji: porażkę, agresję, destrukcję. Nieodwracalne, retrochronologiczna, kilkujęciowa opowieść o zbrodni i zemście, ze sceną gwałtu na bohaterce granej przez Monicę Belucci, wywołało skrajne reakcje w Cannes, ze zbiorowym wychodzeniem z kina włącznie. Bez wątpienia wizjoner współczesnego kina, eksperymentujący z płynnym montażem i psychodelią.


Born in 1963 in Buenos Aires as a painter’s son; he grew up there and in New York, and was educated in France. He studied film and philosophy; starting with short films that were noticed at festivals. Begun in Carne, a story of a butcher who grapples with bringing up his handicapped daughter, and continued in I Stand Alone where the main character struggles with frustration when he loses his job. The films came as a shock as they showed an unknown face of France: failure, aggression, destruction. Irreversible, a retrochronological story made from several shots talking about crime and revenge, with a rape scene involving the character played by Monica Bellucci, caused extreme reactions in Cannes, including mass departures from the cinema. Undoubtedly, a modern cinema visionary who experiments with unbroken one-shot editing and psychedelic tendencies.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1985 Tintarella di luna (short)

1991 Mięso / Carne (short)

1998 Sam przeciw wszystkim / Seul contre tous / I Stand Alone

2002 Nieodwracalne / Irréversible

2006 Destricted (short)

2006 SIDA (short)

2009 Wkraczając w pustkę / Soudain le vide / Enter the Void

stopka

reżyseria: Gaspar Noé
obsada: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maull, Giselle Palmer, Taylor Kastle
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: MFF w Cannes 2018 - Nagroda C.I.C.A.E.
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Nieznajomy nad jeziorem 
Alain Guiraudie, Francja 2013
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Tylko kochankowie przeżyją 
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.