wydarzenie
   
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Nanuk z Północy; Nocna poczta
Nanook of the North; Night mail
18 gru

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

Twórcze przetworzenie rzeczywistości - narodziny dokumentalizmu

wykład: prof. Monika Talarczyk-Gubała

Nanuk z Północy (Nanook of the North) reż. Robert J. Flaherty, USA, Francja 1922, 79 min
obsada: Allakariallak, Nyla, Allee, Cunayou, Allegoo

Żelazny klasyk kina dokumentalnego, który z gracją i rozmachem spełnia podstawową funkcję gatunku: otwiera okno na świat, pozwala poznać pewne zjawisko. Tym zjawiskiem są Inuici. Kamera pokazuje ich, jak polują, jedzą i śpią w igloo, jak prowadzą ciężkie, ale przy tym w gruncie rzeczy szczęśliwe życie. Od czasu do czasu udaje się jej uchwycić obrazy pełne surowego piękna: uśmiechniętą twarz bohatera w aureoli z futrzanego kaptura, czy psa szczekającego wściekle na tle kojącej bieli śniegu. W filmie znalazło się kilka drobnych odstępstw od prawdy, np. Inuici polują za pomocą prymitywnych harpunów zamiast dobrze sobie znanej broni palnej. Fikcja ma jednak służyć dokumentowi. Upraszczać, ale i uwypuklać. Umożliwiać dotarcie do sedna sprawy: portretu społeczności, która dzień po dniu solidarnie zmaga się z naturą.

Piotr Mirski

Nocna poczta (Night mail), reż. Basil Wright, Harry Watt, Wielka Brytania 1936, 25 min
obsada: Arthur Clark, John Grierson, Stuart Legg, Robert Rae

John Grierson, zasłużony brytyjski producent, twierdził, że kino dokumentalne jest interpretacją aktualnej rzeczywistości. Uważał również, że powinno ono przede wszystkim służyć edukowaniu społeczeństwa. Zrealizowana pod jego patronatem Nocna poczta w pełni urzeczywistnia tę wizję. Film ten opowiada o pociągu wożącym listy z Anglii do Szkocji: o kolejowym personelu, towarzyszących transportowi procedurach i wadze tego typu działalności. W parze z prozaicznym tematem idą zaskakująco efektowne środki wyrazu. Narracja jest dynamiczna, niemalże sensacyjna, a kamera odnajduje piękno zarówno w rozpędzonej maszynie, która urasta do rangi symbolu nowoczesności, jak i mijanych przez nią krajobrazach. Całości dopełnia finał, w którym pochwalny wiersz jest recytowany przy akompaniamencie mechanicznej muzyki.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Basil Wright

Urodził się w 1907 roku, odszedł w 1987. Brytyjczyk, absolwent Cambridge. Karierę w przemyśle ruchomych obrazów zaczął jako jeden z pierwszych członków filmowego oddziału Empire Marketing Board. Jego specjalnością były dokumenty. Oprócz Nocnej poczty zrealizował także inny klasyk gatunku: Pieśń Cejlonu. Nie tylko reżyserował, ale i intensywnie pracował jako producent. Ponadto pisał książki i artykuły na temat kina.

Wybrana filmografia

1934 Pieśń Cejlonu / The Song of Ceylon (dok., kr.m.)

1936 Nocna poczta / Night Mail (dok., kr.m., współreż.)

1937 Children at School (dok., kr.m.)

1945 This Was Japan (dok., kr.m.)

1958 The Immortal Land (dok., kr.m.)

stopka

barwa: kolor
Bergman100: Bergman Island 
Bergman 100
Marie Nyreröd, Szwecja, Dania, Norwegia, Finlandia 2006
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Eter 
Krzysztof Zanussi, Polska 2018
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Over the Limit 
Marta Prus, Polska, Niemcy, Finlandia, Francja 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Trzy twarze 
Jafar Panahi, Iran 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.