film
   
Między słowami: Człowiek na linie
Man on Wire
reż. James Marsh / USA, Wielka Brytania 2008 / 94’
gość: Edyta Karolczyk - certyfikowana psychoterapeutka psychoanalityczna Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychoanalitycznej
Seanse - kup bilet:
11 paź

Nagrody

zdobywca Oscara 2009 – Najlepszy Film Dokumentalny; BAFTA 2009 – Najlepszy Film Brytyjski; FF Sundance 2008 – Główna Nagroda Jury i Nagroda Publiczności

Opis filmu

Artystyczne przestępstwo stulecia, historia niesamowitego wyczynu jakiego dokonał 7 sierpnia 1974 roku Philippe Petit. Marzeniem tego francuskiego linoskoczka było przejście po linie rozciągniętej między zbudowanymi wówczas niedawno bliźniaczymi wieżami World Trade Center. Film Marsha odsłania kulisy przygotowań do tego wyczynu, niezwykłych związków międzyludzkich, przyjaźni oraz zbiegów okoliczności, które doprowadziły do spełnienia szalonego marzenia - spaceru pomiędzy wieżami, których już nie ma…

Informacje o reżyserze

James Marsh

Brytyjski reżyser mieszkający na stałe w Kopenhadze. Urodził się w 1963 roku w małym miasteczku w Kornwalii, studiował na Oksfordzie, od początku lat 90. zaczął pracować jako dokumentalista dla BBC. Autor dwóch dokumentów poświęconych twórczości czeskiego animatora Jana Švankmajera oraz dokumentu o kulinarnych przyzwyczajeniach Elvisa Presleya. Największe uznanie krytyki wzbudziły jego dwa filmy: Człowiek na linie (Oscar dla najlepszego dokumentu) oraz Wisconsin Death Trip. Pierwszy przedstawia portret Philippe’a Petita – francuskiego akrobaty, który w 1974 roku przeszedł po linie rozpiętej między dwoma wieżami nowojorskiego World Trade Center. Drugi to utrzymana w konwencji docudramy adaptacja głośnego zbioru reportaży Michaela Lesy’ego przedstawiających nędzę życia na amerykańskim środkowym zachodzie pod koniec XIX wieku. Dla angielskiej telewizji nakręcił ostatnio także jeden z odcinków kryminalnego miniserialu Wilcze prawo.


Director James Marsh was born in the town of Truro, Cornwall in 1963. He completed undergraduate studies at St. Catherine’s College, Oxford and began working with the BBC in the early 1990s. An eclectic documentary filmmaker, he has directed two films on the work of Czech animator Jan Švankmajer and another on Elvis Presley’s love of food. In 1999, Wisconsin Death Trip, largely based on a book by author Michael Lesy, examined crushing poverty in the American Midwest at the close of the 19th century. In 2008, Man On Wire, which won the Oscar for best documentary, chronicled French acrobat Philippe Petit’s incredible, and very much illegal, tightrope walk between the World Trade Center towers in 1974. In 2009, he made a directed a feature-length episode for the British television miniseries Red Riding. He currently lives in Copenhagen.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1990 The Animator of Prague (TV, doc.)

1999 Wisconsin – Rubryka kryminalna / Wisconsin Death Trip (doc.)

2005 Król / The King

2008 Człowiek na linie / Man on Wire (doc.)

2011 Projekt Nim / Project Nim (doc.)

stopka

reżyseria: James Marsh
nagrody: zdobywca Oscara 2009 – Najlepszy Film Dokumentalny; BAFTA 2009 – Najlepszy Film Brytyjski; FF Sundance 2008 – Główna Nagroda Jury i Nagroda Publiczności
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Treier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Zabawa zabawa 
Kinga Dębska, Polska 2019
Bohemian Rhapsody (seans dla szkoły) 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Chłopiec z burzy (dubbing) 
Shawn Seet, Australia 2019
Chłopiec z burzy (napisy) 
Shawn Seet, Australia 2019
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Glass 
M. Night Shyamalan, USA 2019
Kacper i Emma – zimowe wakacje 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Jeszcze dzień życia (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Powrót Bena 
Peter Hedges, USA 2018
Ralph Demolka w internecie 
Phil Johnston, Rich Moore, USA 2018
Ramen. Smak wspomnień 
Eric Khoo, Singapur, Japonia, Francja 2018
Sny wędrownych ptaków 
Cristina Gallego, Ciro Guerra, Kolumbia, Meksyk, Niemcy 2018
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.