film
 
Wózkownia: Jesień we Francji
Une saison en France
reż. Mahamat-Saleh Haroun / Francja 2017 / 100’
Seanse - kup bilet:
27 wrz
Wózkownia

Obsada

EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga

Opis filmu

Bohaterem filmu jest Abbas Mahadjir, nauczyciel w szkole średniej w Republice Środkowej Afryki, który wraz z dwójką dzieci opuszcza swój rozdarty wojną kraj i przenosi się do Francji. Na miejscu Abbas składa wniosek o azyl polityczny, po czym znajduje pracę w markecie spożywczym. W międzyczasie poznaje Francuzkę, Carole Blaszak, która się w nim zakochuje i oferuje dach jemu i jego rodzinie. Jaki los czeka Carole i Abbasa? Czy ucieczka z piekła bezdusznej wojny do piekła bezdusznych przepisów i urzędów zakończy tułaczkę?

Informacje o reżyserze

Mahamat-Saleh Haroun

Mahamat-Saleh Haroun urodził się w Abéché w Czadzie w1960 roku. Najpierw studiował w szkole filmowej w Paryżu, a następnie na wydziale dziennikarstwa w Bordeaux. W 1999 roku wyreżyserował swój pierwszy długometrażowy film Bye Bye Africa, który otrzymał nagrodę dla najlepszego debiutu na festiwalu filmowym w Wenecji. W 2002 nakręcił film Abouna, który został wybrany do przeglądu Directors' Fortnight w Cannes. Daratt to trzeci fabularny film w jego karierze.

Filmografia:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season


Mahamat-Saleh Haroun was born in Abéché, Chad, in 1960. He first studied at the film school in Paris then journalism school in Bordeaux. In 1999 he directed his first feature-length film, Bye Bye Africa, awarded Best First Film at the Venice Film Festival. In 2002, he directed Abouna, selected for the Directors' Fortnight at Cannes. Daratt is his third feature.

Filmography:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season

stopka

reżyseria: Mahamat-Saleh Haroun
obsada: EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
Tylko kochankowie przeżyją 
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Yesterday 
Wózkownia
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.