film
Nieposłuszne
Disobedience
reż. Sebastián Lelio / Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017 / 114’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 30 sierpnia 2018.

Obsada

Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola

Opis filmu

Po doskonale przyjętej Glorii i Fantastycznej kobiecie Sebastián Lelio w swoim anglojęzycznym debiucie ponownie skupia się na walczących o prawo do własnego życia kobietach. Na tym jednak kończą się podobieństwa. Chilijski reżyser wraz ze scenarzystką Rebeccą Lenkiewicz (współautorka Idy) przygotował adaptację głośnej powieści Naomi Alderman. Zaglądając do londyńskich mieszkań ortodoksyjnych Żydów, opowiada o zakazanej miłości fotografki Ronit (Rachel Weisz) i jej zamężnej przyjaciółki z dzieciństwa Esti (Rachel McAdams), rygorystycznie przestrzegającej wpajanych od dziecka reguł. Gdy po śmierci ojca Ronit wraca po latach do konserwatywnej społeczności, w której nigdy nie mogła być sobą, dawne uczucia odżywają. Ale pomimo upływu czasu obie kobiety wciąż nie wiedzą, jak sobie z nimi poradzić. Co ci się przydarzyło? - pyta w pewnym momencie Ronit. Ty mi się przydarzyłaś - słyszy w odpowiedzi. Opowieść o namiętności w przygaszonych kolorach.

Marta Bałaga, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sebastián Lelio

Urodził się w 1974 roku w stolicy Chile. Studiował w Chilijskiej Szkole Filmowej. W 1995 roku wyreżyserował swój pierwszy krótkometrażowy film pt. 4. Dekadę później zadebiutował w długim metrażu. Jego Święta rodzina została wybrana przez publiczność najlepszym filmem 6. edycji Nowych Horyzontów. Niespiesznie rozwijająca się fabuła oraz częste zbliżenia są wspólnymi cechami jego dotychczasowej twórczości. Nie inaczej jest w Roku tygrysa, który tempem przypomina faworyta publiczności sprzed kilku lat. Film ten zdobył nominację do Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno w 2011 roku.


Director Sebastián Lelio was born in Santiago de Chile in 1974. He completed his film studies at the Escuela de Cine de Chile. He made his first short film 4 in 1995 and completed his feature debut a decade later – The Holy Family was chosen as the audience favorite at the 6th New Horizons. Calmly paced plotlines and frequent close-ups leave a strong mark on his work, including his latest, The Year of the Tiger, which was nominated for a Golden Leopard at Locarno in 2011.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 4 (short)

2003 Carga Vital (short)

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

stopka

reżyseria: Sebastián Lelio
obsada: Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
The World is Yours 
Romain Gavras, Francja 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wózkownia: 7 uczuć 
Wózkownia
Marek Koterski, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.