film
Thelma
reż. Joachim Trier / Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017 / 116’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 23 sierpnia 2018.

Obsada

Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen

Nagrody

Mar del Plata Film Festival 2017 - najlepsze zdjęcia, najlepsza aktorka; Norwegian International Film Festival 2017 - nagroda norweskich krytyków

Opis filmu

Thriller Joachima Triera („Głośniej od bomb”, „Oslo, 31 sierpnia”, „Reprise. Od początku raz jeszcze”). Intrygująca i nieoczywista opowieść o nadprzyrodzonych mocach i najgłębiej ukrytych pragnieniach. Jak pisze ThePost, „Thelma” to fascynujące połączenie Bergmanowskiego klimatu z kinem akcji na poziomie, którego nie powstydziłby się Stephen King.

Thriller w znacznej mierze swoją wiarygodność emocjonalną zawdzięcza odtwórczyni głównej roli. W uznaniu kreacji w „Thelmie” Eili Harboe odebrała, wręczone podczas ostatniego Berlinale, wyróżnienie w kategorii: Młodzi, obiecujący aktorzy europejscy. Wcześniej wśród laureatów tego wyróżnienia znaleźli się, m.in.: Agata Buzek, Jakub Gierszał, Daniel Craig, Alicia Vikander i Rachel Weisz.

Początek studiów w Oslo to dla młodej kobiety początek nowego życia. Po raz pierwszy rodzi się w Thelmie miłość. Przeżywanie i uporządkowanie związanych z dorosłością emocji komplikuje nie tylko nieustająca kontrola ze strony rodziców – religijnych fanatyków. Okazuje się, że w Thelmie drzemią ukryte, nadprzyrodzone siły, które pozwalają bohaterce zmieniać i kształtować rzeczywistość. Siły te dają o sobie znać w chwilach, gdy Thelma przeżywa stres lub niepokój. Wkrótce zawładną ciałem i umysłem dziewczyny, zmienią życie jej i otoczenia. Czy wtedy Thelma stawi czoła pytaniom o własną tożsamość? Reżyser wciąga widza w poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, co leży u źródeł zachowania dziewczyny. I trzyma w napięciu aż do – zaskakującego – finału.

Informacje o reżyserze

Joachim Trier

Studiował w angielskiej National Film and Television School. Międzynarodowe uznanie zdobył dzięki nagradzanym filmom krótkometrażowym, m.in. Procter, który był nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej w 2002 roku i zdobył nagrody dla najlepszego brytyjskiego oraz najlepszego europejskiego filmu krótkometrażowego na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu. Jego debiutem pełnometrażowym było dzieło Reprise. Od początku raz jeszcze.


Joachim Trier was educated at the National Film and Television School in England. He first attracted international acclaim with his prize-winning short films and commercials, including Procter, which was nominated for the European Film Award in 2002 and won awards for the best British and best European short film at the Edinburgh International Film Festival the same year. His feature directorial debut with Reprise.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2001 Still (short)

2002 Procter (short)

2006 Reprise. Od początku raz jeszcze… / Reprise

2011 Oslo, 31 sierpnia / Oslo, 31. august / Oslo, August 31st

2015 Głośniej od bomb / Louder Than Bombs

stopka

reżyseria: Joachim Trier
obsada: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Mar del Plata Film Festival 2017 - najlepsze zdjęcia, najlepsza aktorka; Norwegian International Film Festival 2017 - nagroda norweskich krytyków
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
The World is Yours 
Romain Gavras, Francja 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wózkownia: 7 uczuć 
Wózkownia
Marek Koterski, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.