repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 3 czerwca 2018.

Cydrowe historie

Europa na widelcu: Cydrowe historie

reż. Bego Zubia Gallastegi

czas: 65’
produkcja: Hiszpania 2015
dyskusja i poczęstunek

Czy jest jakiś napój, który lepiej ugasi pragnienie w upalny dzień? Popularność cydru na całym świecie nieustannie rośnie. Film o baskijskich producentach i historii tego alkoholu będzie świetną okazją do przedstawienia tego, co najlepsze na Dolnym Śląsku: świetnych producentów cydru, degustacji i rozmowy z nimi.

Co roku, od stycznia do kwietnia baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości, z kraju i z całego świata. Wszyscy chcą poznać tutejsze kulinarne tradycje: spróbować klasycznego omleta, dorsza, czy serów, a także wypić cydr i brać udział w rytuale "txotx". To współczesne obyczaje, ale z bardzo głębokimi korzeniami. Napój alkoholowy z fermentowanych jabłek wytwarzano prawdopodobnie jeszcze przed naszą erą. Film śledzi historię cydru (głównie hiszpańską) i zabiera widza w fascynującą podróż: geograficzną, kulturalną, techologiczną i gastronomiczną, pełną niespodzianek. Opowieść, podana w lekki i bezpretensjonalny sposób naprawdę wciąga widza w świat cydrów.

W spotkaniu po filmie wezmą udział: Henryk Nowakowski (Cydr Tradycyjny z Trzebnicy), Anna Zuber de Sas (Japko Cydr z Doliny Baryczy). Dyskusję poprowadzi Daria Pawlewska (KUKBUK).

Degustacja: Henryk Nowakowski (Cydr Tradycyjny z Trzebnicy), Anna Zuber de Sas (Cydr z Doliny Baryczy)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!