film
Prawdziwa historia
D’après une histoire vraie
reż. Roman Polański / Francja, Polska, Belgia 2017 / 100’
Najbliższe seanse - kup bilet:
27 maja
28 maja
29 maja
30 maja
 
31 maja 12:30 16:45

Obsada

Eva Green, Emmanuelle Seigner, Vincent Perez

Nagrody

FF w Sztokholmie 2017 – nagroda FIPRESCI

Opis filmu

Delphine (Emmanuelle Seigner) to poczytna paryska pisarka, która od jakiegoś czasu cierpi na brak weny. Gdy pewnego dnia w trakcie podpisywania książek poznaje tajemniczą kobietę (Eva Green), jej życie zaczyna stopniowo zbaczać z wcześniej wytyczonego toru. Między kobietami rodzi się relacja, która z czasem z przyjaźni zmienia się w toksyczne uzależnienie. Delphine zaczyna tracić kontrolę nad swoim życiem, a wszystko, co uważała dotychczas za pewnik, zmienia swoje pierwotne znaczenie. Scenariusz Oliviera Assayasa i Romana Polańskiego powstał na podstawie książki Delphine de Vigan.

(opis dystrybutora)

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
obsada: Eva Green, Emmanuelle Seigner, Vincent Perez
polski dystrybutor: Monolith Films
nagrody: FF w Sztokholmie 2017 – nagroda FIPRESCI
barwa: kolor
Ella i John 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wiosna Filmów: Utoya - 22 lipca 
Wiosna Filmów 2018
Erik Poppe, Norwegia 2017
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Made in Italy 
Luciano Ligabue, Włochy 2018
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Piotruś Królik 
Will Gluck, Australia, USA, Wielka Brytania 2018
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.