film
Klub "Wysokich Obcasów": Thelma
reż. Joachim Trier / Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017 / 116’
Seanse - kup bilet:
22 maja

Obsada

Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen

Nagrody

Mar del Plata Film Festival 2017 - najlepsze zdjęcia, najlepsza aktorka; Norwegian International Film Festival 2017 - nagroda norweskich krytyków

Opis filmu

Thriller Joachima Triera („Głośniej od bomb”, „Oslo, 31 sierpnia”, „Reprise. Od początku raz jeszcze”). Intrygująca i nieoczywista opowieść o nadprzyrodzonych mocach i najgłębiej ukrytych pragnieniach. Jak pisze ThePost, „Thelma” to fascynujące połączenie Bergmanowskiego klimatu z kinem akcji na poziomie, którego nie powstydziłby się Stephen King.

Thriller w znacznej mierze swoją wiarygodność emocjonalną zawdzięcza odtwórczyni głównej roli. W uznaniu kreacji w „Thelmie” Eili Harboe odebrała, wręczone podczas ostatniego Berlinale, wyróżnienie w kategorii: Młodzi, obiecujący aktorzy europejscy. Wcześniej wśród laureatów tego wyróżnienia znaleźli się, m.in.: Agata Buzek, Jakub Gierszał, Daniel Craig, Alicia Vikander i Rachel Weisz.

Początek studiów w Oslo to dla młodej kobiety początek nowego życia. Po raz pierwszy rodzi się w Thelmie miłość. Przeżywanie i uporządkowanie związanych z dorosłością emocji komplikuje nie tylko nieustająca kontrola ze strony rodziców – religijnych fanatyków. Okazuje się, że w Thelmie drzemią ukryte, nadprzyrodzone siły, które pozwalają bohaterce zmieniać i kształtować rzeczywistość. Siły te dają o sobie znać w chwilach, gdy Thelma przeżywa stres lub niepokój. Wkrótce zawładną ciałem i umysłem dziewczyny, zmienią życie jej i otoczenia. Czy wtedy Thelma stawi czoła pytaniom o własną tożsamość? Reżyser wciąga widza w poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, co leży u źródeł zachowania dziewczyny. I trzyma w napięciu aż do – zaskakującego – finału.

Informacje o reżyserze

Joachim Trier

Studiował w angielskiej National Film and Television School. Międzynarodowe uznanie zdobył dzięki nagradzanym filmom krótkometrażowym, m.in. Procter, który był nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej w 2002 roku i zdobył nagrody dla najlepszego brytyjskiego oraz najlepszego europejskiego filmu krótkometrażowego na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu. Jego debiutem pełnometrażowym było dzieło Reprise. Od początku raz jeszcze.


Joachim Trier was educated at the National Film and Television School in England. He first attracted international acclaim with his prize-winning short films and commercials, including Procter, which was nominated for the European Film Award in 2002 and won awards for the best British and best European short film at the Edinburgh International Film Festival the same year. His feature directorial debut with Reprise.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2001 Still (short)

2002 Procter (short)

2006 Reprise. Od początku raz jeszcze… / Reprise

2011 Oslo, 31 sierpnia / Oslo, 31. august / Oslo, August 31st

2015 Głośniej od bomb / Louder Than Bombs

stopka

reżyseria: Joachim Trier
obsada: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen
nagrody: Mar del Plata Film Festival 2017 - najlepsze zdjęcia, najlepsza aktorka; Norwegian International Film Festival 2017 - nagroda norweskich krytyków
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Rashomon 
Akademia Kina Światowego (2018/2019)
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kubrick do kwadratu: Lolita 
Kubrick do kwadratu
Stanley Kubrick, USA, Wielka Brytania 1962
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.