film
W czterech ścianach życia
Insyriated
reż. Philippe Van Leeuw / Belgia, Francja 2017 / 85’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 29 marca 2018.

Obsada

Hiam Abbass Oum, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis

Opis filmu

Bohaterką filmu jest matka trojga dzieci, uwięziona wraz z rodziną w budynku w Damaszku znajdującym się pod stałą obserwacją snajpera. Zamknięci w klaustrofobicznej przestrzeni niczym w bunkrze, bohaterowie nie mogą opuszczać mieszkania za dnia ani w nocy. Ryzykują nawet wtedy, gdy podchodzą do okien lub głośno rozmawiają. Jak zdobyć jedzenie? Jak przeżyć kolejną dobę? To nie jest wyjątkowa sytuacja, to syryjska codzienność...

Informacje o reżyserze

Philippe van Leeuw

Urodził się w Brukseli w 1964 roku. Scenarzysta, operator filmowy, reżyser. Studiował w INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle) i AFI Conservatory w Los Angeles. Jest autorem zdjęć licznych filmów dokumentalnych, fabularnych i krókometrażowych. Dzień, w którym Bóg odszedł jest jego debiutem reżyserskim.


Born in 1964, Bruxelles. Screenwriter, director of photography, director. He graduated form the INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle) and the AFI Conservatory in Los Angeles. He was the director of photography for numberous documentaries, features and shorts films. With Le jour où Dieu est parti en voyage (The Day God Walked Away) he made his debut as a director. 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Le jour du chat / The Day of the Cat (cam.)

1996 La Vie de Jésus / The life of Jesus (cam.)

 1997 Plus qu’hier, moins que demain (cam.)

1998  Franck Spadone (cam.)

 2005 Le Dernier des Fous / The Last of the Crazy People   (cam.)

2007 Les bureaux de Dieu / God's Offices (cam.)

2009 Le jour où Dieu est parti en voyage / The Day God Walked Away

 


 

stopka

reżyseria: Philippe Van Leeuw
obsada: Hiam Abbass Oum, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.