film
Polish Cinema for Beginners: Moje córki krowy
These Daughters of Mine
reż. Kinga Dębska / Polska 2015 / 84’
Gość / Guest: Kinga Dębska
Seanse - kup bilet:
05 kwi
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński, Łukasz Simlat, Małgorzata Niemirska

Opis filmu

Nikt inny nie potrafi zdenerwować tak, jak własna rodzina - utarczki między rodzeństwem bywają jednak najbardziej komiczne. Tak właśnie jest w Moich córkach krowach. Marta (Agata Kulesza), aktorka serialowa i samotna matka, utyskuje na brak szczęścia do facetów. Jej siostra Kasia (Gabriela Muskała) ma męża nieroba, syna dilera i dzieli dom z rodzicami. Kiedy ci zaczynają podupadać na zdrowiu, siostry - choć nie mogą na siebie patrzeć - zmuszone są połączyć siły. Czy uda im się trochę polubić? Moje córki krowy, obfitując w zabawne dialogi i doskonałe aktorstwo, barwnie odmalowują obraz współczesnej polskiej rodziny. Na ile osobisty to portret? Kulisy powstawania filmu zdradzi jego reżyserka, Kinga Dębska.


No one else can be as annoying as one's own family, however, the arguments between siblings are the most amusing. This is exactly what These Daughters of Mine is about. Marta (Agata Kulesza), a serial actress and a single mother, isn't very lucky with men. Her sister Kasia (Gabriela Muskała) has a layabout husband, a drug-dealing son and shares the house with her parents. When their health starts to decline, the sisters - although they cannot even look at each other - are forced to join forces. Can they start to like each other a bit? These Daughters of Mine, rich with funny dialogues and excellent acting, vividly creates an image of a contemporary Polish family. How personal is this portrait? The story behind the film's production will be revealed by its director, Kinga Dębska.

Informacje o reżyserze

Kinga Dębska

Kinga Dębska

Jest absolwentką japonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Była kursantką w Camerimage Film School w Toruniu, studiowała także w szkole filmowej FAMU w Pradze. Reżyserka znana jest przede wszystkim jako autorka filmów dokumentalnych, m.in. Uzdrowiciele? oraz Kocham Chrystusa, za który otrzymała Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Katolickich. Film Hel jest jej debiutem fabularnym.

Filmografia:

2001 Kocham Chrystusa (kr.m., dok.)

2002 Uzdrowiciele? (kr.m., dok.)

2005 Para mieszana (kr.m., dok., współreż.)

2007 Józek i jego dzieci (kr.m., dok.)

2009 Hel / Rebound


Kinga Dębska

She graduated with a degree in Japanese studies from the University of Warsaw. She attended a course at the Camerimage Film School in Toruń and she studied at the FAMU Film School in Prague. The director is known mainly as the documentary filmmaker for such works as Uzdrowiciele? and Kocham Chrystusa, winner of the Grand Prix at the International Catholic Films Festival. Rebound is her feature debut.

Filmography:

2001 Kocham Chrystusa (doc., short)

2002 Uzdrowiciele? (doc., short)

2005 Para mieszana (short, doc., co-dir.)

2007 Józek i jego dzieci (short, doc.)

2009 Hel / Rebound

stopka

reżyseria: Kinga Dębska
obsada: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński, Łukasz Simlat, Małgorzata Niemirska
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.