film
Polish Cinema for Beginners: Moje córki krowy
These Daughters of Mine
reż. Kinga Dębska / Polska 2015 / 84’
Gość / Guest: Kinga Dębska
Seanse - kup bilet:
05 kwi
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński, Łukasz Simlat, Małgorzata Niemirska

Opis filmu

Nikt inny nie potrafi zdenerwować tak, jak własna rodzina - utarczki między rodzeństwem bywają jednak najbardziej komiczne. Tak właśnie jest w Moich córkach krowach. Marta (Agata Kulesza), aktorka serialowa i samotna matka, utyskuje na brak szczęścia do facetów. Jej siostra Kasia (Gabriela Muskała) ma męża nieroba, syna dilera i dzieli dom z rodzicami. Kiedy ci zaczynają podupadać na zdrowiu, siostry - choć nie mogą na siebie patrzeć - zmuszone są połączyć siły. Czy uda im się trochę polubić? Moje córki krowy, obfitując w zabawne dialogi i doskonałe aktorstwo, barwnie odmalowują obraz współczesnej polskiej rodziny. Na ile osobisty to portret? Kulisy powstawania filmu zdradzi jego reżyserka, Kinga Dębska.


No one else can be as annoying as one's own family, however, the arguments between siblings are the most amusing. This is exactly what These Daughters of Mine is about. Marta (Agata Kulesza), a serial actress and a single mother, isn't very lucky with men. Her sister Kasia (Gabriela Muskała) has a layabout husband, a drug-dealing son and shares the house with her parents. When their health starts to decline, the sisters - although they cannot even look at each other - are forced to join forces. Can they start to like each other a bit? These Daughters of Mine, rich with funny dialogues and excellent acting, vividly creates an image of a contemporary Polish family. How personal is this portrait? The story behind the film's production will be revealed by its director, Kinga Dębska.

Informacje o reżyserze

Kinga Dębska

Kinga Dębska

Jest absolwentką japonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Była kursantką w Camerimage Film School w Toruniu, studiowała także w szkole filmowej FAMU w Pradze. Reżyserka znana jest przede wszystkim jako autorka filmów dokumentalnych, m.in. Uzdrowiciele? oraz Kocham Chrystusa, za który otrzymała Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Katolickich. Film Hel jest jej debiutem fabularnym.

Filmografia:

2001 Kocham Chrystusa (kr.m., dok.)

2002 Uzdrowiciele? (kr.m., dok.)

2005 Para mieszana (kr.m., dok., współreż.)

2007 Józek i jego dzieci (kr.m., dok.)

2009 Hel / Rebound


Kinga Dębska

She graduated with a degree in Japanese studies from the University of Warsaw. She attended a course at the Camerimage Film School in Toruń and she studied at the FAMU Film School in Prague. The director is known mainly as the documentary filmmaker for such works as Uzdrowiciele? and Kocham Chrystusa, winner of the Grand Prix at the International Catholic Films Festival. Rebound is her feature debut.

Filmography:

2001 Kocham Chrystusa (doc., short)

2002 Uzdrowiciele? (doc., short)

2005 Para mieszana (short, doc., co-dir.)

2007 Józek i jego dzieci (short, doc.)

2009 Hel / Rebound

stopka

reżyseria: Kinga Dębska
obsada: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński, Łukasz Simlat, Małgorzata Niemirska
barwa: kolor
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Jak wytresować smoka 3 
Dean DeBlois, USA 2019
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan Marvel 
Anna Boden, Ryan Fleck, USA 2019
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
To właśnie życie 
Dan Fogelman, USA 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Camarón: Flamenco i rewolucja 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alexis Morante, Hiszpania 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Diana 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alejo Moreno, Hiszpania 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.