film
 
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kobieta z lodu
Baba z ledu
reż. Bohdan Sláma / Czechy, Słowacja, Francja 2017 / 106’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 28 lutego 2018.

Obsada

Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek Ivánek

Opis filmu

Po śmierci męża Hana mieszka samotnie w rodzinnym domu. Jej dwaj dorośli już synowie odwiedzają ją wraz ze swoimi żonami i dziećmi, ale te wizyty na ogół kończą się kłótniami, więc atmosfera w rodzinie jest nienajlepsza. Kiedy Hana spotyka Bronę, twardego mężczyznę uzależnionego od pływania w morzu zimą, nagle otwiera się przed nią zupełnie nowy świat. Brona przyjmuje Hanę do swojej grupy morsów, a ona stopniowo uczy się pokonywać strach przed lodowatą wodą. Przede wszystkim jednak na nowo uczy się kochać.

Informacje o reżyserze

Bohdan Sláma

Urodził się w 1967 roku w Opawie. Ukończył słynną praską szkołę filmową FAMU (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění). W 1992 roku asystował Věrze Chytilovej przy filmie Dědictví aneb Kurvahošigutntag. W pełnym metrażu zadebiutował w 2001 roku filmem Dzikie pszczoły. W 2005 roku za obraz Szczęście otrzymał Złotą Muszlę na festiwalu filmowym w San Sebastián.


Director Bohdan Sláma was born in the town on Opava, in the Czech half of Czechoslovakia in 1967. He is a graduate of Prague’s esteemed FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts). In 1992, he began working as an assistant to Věra Chytilova on The Inheritance or Fuckoffguysgoodday. He made his own feature debut in 2001 with The Wild Bees. In 2005, he received the San Sebastián festival’s Golden Shell for Something Like Happiness.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Akáty bílé

1992 Stvanice (short)

2001 Dzikie pszczoły / Divoké vcely / The Wild Bees

2005 Szczęście / Stestí / Something Like Happiness

2008 Mój nauczyciel / Venkovský ucitel / Country Teacher

2011 Cztery słońca / Čtyřislunce / Four Suns

stopka

reżyseria: Bohdan Sláma
obsada: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek Ivánek
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.