film
Tamte dni, tamte noce
Call Me by Your Name
reż. Luca Guadagnino / Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017 / 132’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 5 kwietnia 2018.

Obsada

Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel

Opis filmu

Wystarczy obejrzeć kilka pierwszych scen Tamtych dni, by zrozumieć, dlaczego jego reżyser w gronie swoich największych mistrzów wymienia Bernardo Bertolucciego. Podobnie jak twórca Ukrytych pragnień, Luca Guadagnino urasta do rangi specjalisty w tworzeniu filmów przesiąkniętych zmysłowością. Tym razem Włoch cofa się do początku lat 80., a miejscem akcji czyni piękną lombardzką prowincję. W położonej tam posiadłości mieszka rodzina amerykańskiego profesora, której członkowie spędzają czas na prowadzeniu intelektualnych dyskusji i celebrowaniu drobnych, codziennych przyjemności. Spokojny rytm życia bohaterów ulega zakłóceniu, gdy w ich willi pojawia się pewien student. Przystojny i przebojowy Oliver budzi zainteresowanie wszystkich domowników, ale jeden z nich zaczyna czuć coś więcej niż zwykłą ciekawość. Prowokacyjny punkt wyjścia prowadzi Guadagnino do opowiedzenia historii o jednocześnie konstruktywnej i destrukcyjnej sile pożądania.

Piotr Czerkawski, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Luca Guadagnino

Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.


Born in 1971 in Palermo, Luca Guadagino spent the early years of his life in Ethiopia, where his father taught history and Italian. He studied in Rome at the University of La Sapienza, where he graduated from two faculties - History and Film Critique (his dissertation is devoted to Jonathan Demme's work). As a director, he gained early renown in 2005 with his adaptation of Melissa Panarello's scandalous novel, Melissa P. Four years later, his I Am Love garnered Oscar nominations for best costumes and a Golden Globe for best foreign film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1999 The Protagonists

2005 Melissa P.

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni / A Bigger Splash

stopka

reżyseria: Luca Guadagnino
obsada: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Rashomon 
Akademia Kina Światowego (2018/2019)
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kubrick do kwadratu: Lolita 
Kubrick do kwadratu
Stanley Kubrick, USA, Wielka Brytania 1962
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.