film
     
Księżyc Jowisza
Jupiter holdja
reż. Kornél Mundruczó / Węgry 2017 / 123’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 11 marca 2018.

Obsada

Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi, Mónika Balsai, Ákos Birkás, Péter Haumann

Opis filmu

Księżyc Jowisza, najnowszy film Kornéla Mundruczó, to unikalne połączenie trzymającego w napięciu kina akcji z odważnym filmem artystycznym. Film miał swoją światową premierę w konkursie ostatniego festiwalu w Cannes, gdzie wzbudził skrajne reakcje – od entuzjazmu po oburzenie – ale nikogo nie pozostawił obojętnym. Otrzymał również główną nagrodę oraz nagrodę za najlepsze efekty specjalne na Międzynarodowym Festiwalu Kina Fantastycznego w katalońskim Sitges. Aryan zostaje postrzelony podczas nielegalnego przekraczania granicy. Trafia do obozu o zaostrzonym rygorze, gdzie odkrywa w sobie nadprzyrodzone moce. Kiedy opiekujący się nim cyniczny lekarz dowiaduje się, że chłopak potrafi lewitować, pomaga mu w ucieczce. Jest przekonany, że na cudownych zdolnościach przybysza znikąd, którego wiele osób bierze za anioła, można zbić fortunę. Księżyc Jowisza to siódmy film w dorobku węgierskiego reżysera, twórcy Białego Boga i Delty, a zarazem już piąte jego dzieło w Konkursie Głównym MFF w Cannes. Opowieść z pogranicza baśni i fantastyki naukowej, która ukazuje najbliższą przyszłość ogarniętej kryzysem Europy.

Informacje o reżyserze

Kornél Mundruczó

Urodzony w w 1975 roku Mundruczó ukończył Węgierski Instytut Filmowy, a krótko potem zyskał rozgłos za sprawą jednego ze swoich pierwszych filmów krótkometrażowych, Afta. Po sukcesach na festiwalach w Locarno, Cottbus czy w Krakowie Mundruczó szybko stał się ulubieńcem selekcjonerów festiwalu w Cannes, gdzie zapraszany jest regularnie od roku 2004. Dziś jest jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych filmowców węgierskich, znanym także widzom w Polsce – jego przedostatni film, Delta, doczekał się swojej premiery kinowej w 2009 roku.


Born in 1975, Mundruszó graduated from the Hungarian Movie Institute and became famous shortly afterwards thanks to one of his first short-feature films titled Afta. After the success at festivals in Locarno, Cottbus and in Krakow, Mundruczó quickly became the favourite of selectors of the Cannes festival where he has been invited regularly since 2004. Today, he is one of the most important and recognized Hungarian moviemakers also known to the Polish audience: his one but last movie, Delta, had its cinematic first night in 2009.

Filmografia/ Filmography

1998 Minöségét megörzi (kr. m. / short film)

2000 Nincsen nekem vagyam semmi / This Is I Wish and Nothing More

2002 Kilka pogodnych dni / Szep napok / Pleasant Days

2005 Joanna / Johanna

2008 Delta

2010 Łagodny potwór – projekt Frankenstein / Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv / Tender Son – The Frankenstein Project

stopka

reżyseria: Kornél Mundruczó
obsada: Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi, Mónika Balsai, Ákos Birkás, Péter Haumann
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.