film
Zabicie świętego jelenia
The Killing of a Sacred Deer
reż. Yorgos Lanthimos / USA 2017 / 121’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 11 stycznia 2018.

Obsada

Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Bill Camp

Opis filmu

Wykracza poza wszelkie zrozumienie - pisał słynny krytyk Roger Ebert po obejrzeniu Alp Yorgosa Lanthimosa, przy okazji podsumowując całą karierę greckiego reżysera. Pomimo gwiazdorskiej obsady jego drugi film anglojęzyczny nie stanowi wyjątku od tej reguły. Trudno określić, czym właściwie jest Zabicie świętego jelenia. Horrorem, thrillerem, a może raczej wyjątkowo czarną komedią? Bez względu na to od pierwszych minut da się w nim rozpoznać dziwny świat urodzonego w Atenach reżysera, który wraz z Efthymisem Filippou został nagrodzony w Cannes za scenariusz. Zainspirowany Ifigenią w Taurydzie Eurypidesa, Lanthimos tym razem opowiada o poważanym kardiochirurgu Stevenie (Colin Farrell), którego dziwaczna przyjaźń z nastoletnim Martinem okazuje się mieć dramatyczne konsekwencje. Zwłaszcza dla jego idealnej rodziny. Grecka tragedia z muzyką Schuberta? Dlaczego nie - w końcu w filmach Lanthimosa dozwolone jest właściwie wszystko.

Marta Bałaga, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster  tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.


Yorgos Lanthimos is a Greek director and screenwriter. His film Dogtooth was an award winner in the Un Certain Regard section at the Cannes Film Festival and was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film. The Lobster brought him another nomination, this time for the screenplay, which was written with his longtime collaborator, Efthymis Filippou. In 2017, the duo were awarded at the Cannes Film Festival for The Killing of a Sacred Deer, which stars Nicole Kidman and Colin Farrell. Lanthimos's films are considered part of the Greek New Wave.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

stopka

reżyseria: Yorgos Lanthimos
obsada: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Bill Camp
polski dystrybutor: Monolith Films
barwa: kolor
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Bohemian Rhapsody (seans dla szkoły) 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Dziedziczki 
Marcelo Martinessi, Paragwaj, Niemcy, Urugwaj, Brazylia, Norwegia, Francja 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Jeszcze dzień życia (dubbing; seans dla szkoły) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Jeszcze dzień życia (z polskimi napisami) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Między słowami: Kształt wody 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Pierwszy człowiek 
Damien Chazelle, USA 2018
Suspiria 
Luca Guadagnino, Włochy, USA  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Wózkownia: Kler 
Wózkownia
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.