film
Dni Kina Fińskiego: Po tamtej stronie
Toivon tuolla puolen
reż. Aki Kaurismäki / Finlandia, Niemcy 2017 / 98’
Seanse - kup bilet:
02 gru

Obsada

Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen

Opis filmu

Kolejny wielki triumf Akiego Kaurismäkiego. Po sukcesie zrealizowanego we Francji Człowieka z Hawru, pełnego nawiązań do tamtejszego kina lat trzydziestych i czterdziestych, fiński mistrz postanowił wrócić do ojczyzny. W nagrodzonym na tegorocznym Berlinale Po tamtej stronie opowiedział historię zblazowanego mieszkańca Helsinek, który postanawia odmienić swoje życie i otworzyć restaurację. Pewnego dnia Wikström przypadkiem natyka się na uciekiniera z Syrii – Khaleda. Choć znajomość między mężczyznami zaczyna się niefortunnie, bohaterowie szybko nawiązują głęboką więź, która zostanie wystawiona na wiele ciężkich prób. W najnowszym filmie Kaurismäki nie pozostaje głuchy na echa wzbierającej na całym świecie fali ksenofobii i nacjonalizmu (w jednej ze scen Khaled opowiada o tym, jak w drodze do Finlandii został pobity przez skinheadów w Gdańsku). Fiński reżyser swoim zwyczajem potrafi jednak przebić się przez warstwę smutku, by zaoferować widzom porcję niełatwego optymizmu i zaraźliwego poczucia humoru.

Piotr Czerkawski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Aki Kaurismäki

Urodził się w 1957 roku w Ormattili. Uznawany jest za najbardziej wpływowego fińskiego reżysera filmowego swojej generacji. Zaczynał jako pomywacz, listonosz i samorodny krytyk filmowy. W 1983 roku nakręcił swój debiut fabularny, Zbrodnia i kara. W latach 90. zrealizował w Wielkiej Brytanii utwór Wynająłem płatnego mordercę, a we Francji – Życie cyganerii. Jego najbardziej znane filmy to Leningrad Cowboys jadą do Ameryki,dokument Total Bałałajka Show oraz dzieła Człowiek bez przeszłości czy Światła o zmierzchu.


Born in 1957 in Ormattila. He is seen as the most influential Finnish director of his generation. He started his career as a dishwasher, postman and self-taught film critic. In 1983 he made his first feature film, Crime and Punishment. In the 90’s he made I Hired a Contract Killer in the United Kingdom and La Vie de bohème in France. His best known films include Leningrad Cowboys Go America,documentary Total Balalaika Show, as well asworks such as The Man Without the Past and Lights in the Dusk.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1983 Zbrodnia i kara / Rikos ja rangaistus / Crime and Punishment

1989 Leningrad Cowboys jadą do Ameryki / Leningrad Cowboys Go America

1990 Wynająłem płatnego mordercę / I Hired a Contract Killer

1992 Życie cyganerii / La Vie de bohème

1994 Total Bałałajka Show /Total Balalaika Show (doc.)

1996 Dryfujące obloki / Kauas pilvet karkaavat / Drifting Clouds

2002 Człowiek bez przeszłości / Mies vailla menneisyyttä / The Man Without the Past

2006 Światła o zmierzchu / Laitakaupungin valot / Lights in the Dusk

2011 Człowiek z Hawru / Le Havre

stopka

reżyseria: Aki Kaurismäki
obsada: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dom, w którym mieszka opera - zapowiedź nowego sezonu oper 
The Met Live in HD 2018/2019
Susan Froemke, USA 2017
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Films for Food: Czerwona obsesja 
Films for Food
Warwick Ross, David Roach, Australia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong 2013
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kino Dzieci 2018: Chłopiec i świat 
5. FF Kino Dzieci
Alê Abreu, Brazylia 2013
Kino Dzieci 2018: Gordon i Paddy 
5. FF Kino Dzieci
Linda Hambäck, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jazzoo – Party 
5. FF Kino Dzieci
Adam Marko-Nord, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jestem William 
5. FF Kino Dzieci
Jonas Elmer, Dania 2017
Kino Dzieci 2018: Królowa Niendorfu 
5. FF Kino Dzieci
Joya Thome, Niemcy 2016
Kino Dzieci 2018: Ulga 
5. FF Kino Dzieci
Nila Madhab Panda, Indie 2018
Kino Dzieci 2018: Village Rockstars 
5. FF Kino Dzieci
Rima Das, Indie 2017
Kino Dzieci 2018: Żywiciel 
5. FF Kino Dzieci
Nora Twomey, Irlandia, Kanada, Luksemburg 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.