film
   
mother!
reż. Darren Aronofsky / USA 2017 / 121’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 30 listopada 2017.

Obsada

Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson

Opis filmu

Długo czekaliśmy na nowy film wizjonera współczesnego kina, Darrena Aronofsky'ego! Kontrowersyjna opowieść z przesłaniem i w gwiazdorskiej obsadzie już podzieliła krytyków po premierowych pokazach na festiwalach w Wenecji i Toronto. Jedno jest pewne: obok mother! nie można przejść obojętnie! To historia kobiety (Jennifer Lawrence), która wprowadza się do zbudowanego na odludziu domu, należącego do rodziny jej partnera (Javier Bardem). Okazały budynek przed laty spłonął w ogromnym pożarze. Wspólnymi siłami para remontuje posiadłość. Sielanka trwa do czasu, kiedy pewnego deszczowego wieczoru do drzwi puka Nieznajomy (Ed Harris). Jego obecność wzbudzi niepokój i zamieszanie, jakiego żaden z bohaterów się nie spodziewał. Od tej pory nic nie będzie takie jak wcześniej. Aronofsky wraca z kolejną ze swoich śmiałych, pieczołowicie zaplanowanych i przemyślanych wizji. Bazuje na tajemnicy i niedopowiedzeniu, umiejętnie stopniuje napięcie, doprowadzając do zaskakującego finału. Recenzentka "New York Post" określiła film mianem dzikiej jazdy bez trzymanki, którą bez wątpienia zapamiętamy na długo.

Magdalena Maksimiuk, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Darren Aronofsky

Darren Aronofsky urodził się w 1969 r. w Nowym Jorku, ukończył Harvard University. Od dziecka uwielbiał kino, graffiti i muzykę klasyczną. Jego dyplomowy film, Supermarket Sweet, zebrał szereg nagród. W pełnym metrażu Aronofsky zadebiutował rewelacyjnym niskobudżetowym i niezależnym Pi - opowieścią o szaleństwie matematyka zgłębiającego budowę świata. Kolejne filmy ugruntowały jego niekwestionowaną pozycję w kinie amerykańskim. Ostatnio przywrócił do życia Mickeya Rourke'a w poruszającym dramacie Zapaśnik. Obecnie pracuje nad RoboCopem.

Filmografia:

1991 Supermarket Sweep (kr.m.)

1991 Fortune Cookie (kr.m.)

1993 Protozoa (kr.m.)

1998 Pi

2000 Requiem dla snu / Requiem for a Dream

2006 Źródło / The Fountain

2008 Zapaśnik / The Wrestler


Darren Aronofsky born in 1969 in New York, he graduated from Harvard University. He has loved cinema, graffiti and classical music since his childhood. His graduation film, Supermarket Sweep, won multiple awards. His full-length debut was the wonderful low-budget independent work Pi -a story about the madness of a mathematician who explores the structure of the world. His next films enforced his undeniable place in American cinema. Recently, he brought Mickey Rourke back to life in a poignant drama The Wrestler. He is currently working on RoboCop.

Filmography:

1991 Supermarket Sweep (short film)

1991 Fortune Cookie (short film)

1993 Protozoa (short film)

1998 Pi

2000 Requiem for a Dream

2006 The Fountain

2008 The Wrestler

stopka

reżyseria: Darren Aronofsky
obsada: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Bohemian Rhapsody (seans dla szkoły) 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Dziedziczki 
Marcelo Martinessi, Paragwaj, Niemcy, Urugwaj, Brazylia, Norwegia, Francja 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Jeszcze dzień życia (dubbing; seans dla szkoły) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Jeszcze dzień życia (z polskimi napisami) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Między słowami: Kształt wody 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Pierwszy człowiek 
Damien Chazelle, USA 2018
Suspiria 
Luca Guadagnino, Włochy, USA  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Wózkownia: Kler 
Wózkownia
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.