film
 
Tydzień Filmu Niemieckiego: Kaminski i ja
Ich und Kaminski
reż. Wolfgang Becker / Niemcy, Belgia 2016 / 118’
Seanse - kup bilet:
08 lis

Obsada

Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar, Geraldine Chaplin

Opis filmu

Sebastian Zöllner jest młodym i ambitnym dziennikarzem piszącym o sztuce. Ponieważ do tej pory nie udało mu się ani zabłysnąć, ani zdobyć sławy, której bardzo pragnie, postanawia napisać biografię legendarnego, pop-artowego malarza Manuela Kaminskiego. Ten dawny uczeń Matisse'a i przyjaciel Picassa przed laty wycofał się ze świata sztuki i żyje samotnie w szwajcarskich Alpach. Artysta jest niewidomy, nie tworzy już obrazów, a jedynym łącznikiem ze światem zewnętrznym, ale też strażnikiem chroniącym go przed niepożądanymi przybyszami, jest jego córka. Zöllner uważa, że utrata wzroku, to mistyfikacja, która ma podtrzymać legendę oraz rynkową atrakcyjność prac Kaminskiego. Tę tajemnicę właśnie zamierza ujawnić i opisać w swojej książce. Umawia się na wywiad i po raz pierwszy dzwoni do drzwi posiadłości malarza.

Oparty na bestsellerowej powieści Daniela Kehlmanna pod tym samym tytułem film, w ironiczny sposób opowiada o współczesnych konfliktach: pomiędzy generacjami, światem krytyki i sztuki czy artystą i jego medialnym wizerunkiem. Ale pokazuje też, jak pomiędzy Sebastianem Zöllnerem i Manuelem Kaminskim, których na początku ich znajomości dzieli prawie wszystko, rodzi się wyjątkowa relacja, szczególnie dla młodego dziennikarza.

Obrazem Kaminski i ja na ekrany powraca świetny filmowy duet: Wolfgang Becker, jako reżyser i Daniel Brühl, jako odtwórca głównej roli. Obaj twórcy znani są doskonale także polskiej publiczności z obsypanego nagrodami przeboju Good bye, Lenin!.

Informacje o reżyserze

Wolfgang Becker

Urodził się w 1954 roku w Hemer w zachodniej części Niemiec. Studiował germanistykę, historię i amerykanistykę na Wolnym Uniwersytecie Berlina. Później zaczął uczyć się na Niemieckiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej w Berlinie. W międzyczasie pracował jako operator-freelancer. Za dyplomowe Motyle otrzymał Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno i studenckiego Oscara. Jego najbardziej znanym i cenionym filmem jest Good Bye, Lenin!

Wybrana filmografia

1988 Motyle / Schmetterlinge (kr.m.)

1992 Dziecięce zabawy / Kinderspiele / Child's Play

1997 Życie to plac budowy / Das Leben ist eine Baustelle / Life is All You Get

2003 Good Bye, Lenin!

2015 Ich und Kaminski

stopka

reżyseria: Wolfgang Becker
obsada: Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar, Geraldine Chaplin
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.