film
Tigrero: Film, który nigdy nie powstał
Tigrero: A Film That Was Never Made
reż. Mika Kaurismäki / Brazylia, Finlandia, Niemcy 1994 / 75’
Seanse - kup bilet:
25 paź
28 paź

Obsada

amuel Fuller, Jim Jarmusch, the Karaja

Opis filmu

Rok 1993 – Rio de Janeiro. Na plaży widzimy dwóch amerykańskich reżyserów filmowych. Samuel Fuller i Jim Jarmusch rozmawiają o tajemniczym projekcie, który miał zostać zrealizowany 40 lat temu. Nareszcie przyszedł czas na to, aby wrócić do przeszłości i powtórzyć podróż przez brazylijskie Mato Grosso, stanu, który Fuller niegdyś uwiecznił kamerą 16 mm. Nagrania sprzed lat stają się punktem wyjścia do stworzenia zupełnie innej opowieści. Fuller przybył do Brazylii w 1954 roku. Miał napisać scenariusz, który opierałby się na postaci tytułowego Tigrero – myśliwego. Trafił do wioski ludu Karaja. Wyposażony w pudełka cygar i butelki polskiej wódki przygotował dokumentację. Następnie powstał scenariusz fabuły. W rolach głównych – John Wane, Ava Gardner i Tyrone Power. Ze względu na komplikacje z firmą ubezpieczeniową film nigdy nie powstał. Mika Kaurismäki prowokuje Fullera i umożliwia mu powrót do wspomnień. Jednocześnie realizuje nowy film o społeczności Karaja, który powstaje dzięki Jarmuschowi, będącemu tu głównym obserwatorem. Tigrero to fascynująca podróż do zapomnianych zakamarków amerykańskiej kinematografii.

Joanna Ostrowska


Rio de Janeiro, 1993. Samuel Fuller and Jim Jarmusch are standing on a beach, talking about a mysterious project that was meant to be made forty years earlier. The time has finally come to return to the past and repeat the journey through Brazil's Mato Grosso that Fuller captured with a 16 mm camera. Footage from years earlier provides the starting point for the telling of a completely different story. Fuller arrived in Brazil in 1954. He was supposed to write a screenplay that was to be based on the title character, a hunter named Tigrero. He ended up in the village that was home to the Karajá people. Equipped with boxes of cigars and bottles of Polish vodka, he shot some documentary footage. Then the screenplay was written. The film was set to start John Wayne, Ava Gardner and Tyrone Power, but it was never made because of problems with the insurance company. Mika Kaurismäki goads Fuller into taking up the project again and gives him an opportunity to return to his memories. At the same time, he makes a new film about the Karajá people, which is shot with the help of Jarmusch, the main observer. Tigrero: A Film That Was Never Made is a fascinating journey into the forgotten recesses of American cinema.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Mika Kaurismäki

Urodzony w 1955 roku fiński reżyser i scenarzysta, starszy brat Akiego. Zadebiutował w 1980 roku filmem dyplomowym The Liar, który uznano za przełomowy dla fińskiej kinematografii. Kilka lat wcześniej Mika pracował jako malarz domów. Reżyserem został przypadkiem, dzięki lekturze książki o historii kina. Studiował w Monachium w Hochschule für Film und Fernsehen. Od początku lat 80. współtworzył firmę producencką Villealfa Filmproductions, która wspierała filmy niskobudżetowe. Przez kolejne dziesięć lat udało mu się założyć firmę dystrybucyjną, kino i Midnight Sun Film Festival. Kolejną dekadę spędził w Brazylii, gdzie zrealizował kilka filmów dokumentalnych. Jego ostatni film fabularny Dziewczyna, która została królem był pokazywany na Montreal Film Festival 2015.


Born in 1955, Mika Kaurismäki is a Finnish director and screenwriter, and Aki Kaurismäki's older brother. He made his debut with his 1980 graduation film, The Liar, which was considered groundbreaking for Finnish cinema. A few years earlier, he had been working as a house painter. He became a filmmaker by chance after reading a book about the history of cinema. He studied at the Hochschule für Film und Fernsehen in Munich. In the early 1980s, he co-founded Villealfa Filmproductions, which supported low-budget films. Over the next 10 years, he succeeded in establishing a distribution company, a cinema and the Midnight Sun Film Festival. He spent the next decade in Brazil, where he made several documentaries. His latest feature film, The Girl King, was shown at the Montreal Film Festival in 2015.

Filmografia/ Filmography

1990 Amazonia / Amazon

1993 Ostatnia granica / The Last Border / The Last Border - viimeisellä rajalla

1994 Tigrero. Film, który nigdy nie powstał ?/ Tigrero: A Film That Was Never Made (doc.)

2011 Mama Africa (doc.)

2015 Dziewczyna, która została królem / The Girl King

stopka

reżyseria: Mika Kaurismäki
scenariusz: Mika Kaurismäki, Christa Fuller-Lang (idea)
zdjęcia: Jacques Cheuiche
montaż: Mika Kaurismäki
muzyka: Chuck Jonkey, Nana Vasconcelos, the Karaja
obsada: amuel Fuller, Jim Jarmusch, the Karaja
producent: Mika Kaurismäki, Carl-Ludwig Rettinger, Bruno Stroppiana
produkcja: Marianna Films, Premiere, Sky Light Cinema-Mira Set, Lichtblick
właściciel praw: Marianna Films
język: angielski, portugalski, karaja
barwa: kolor i cz.-b.
Avant Art Film: MATANGI / MAYA / M.I.A. 
7. Avant Art Film
Steve Loveridge, Sri Lanka, Wielka Brytania, USA 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kino Dzieci 2018: Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny von Broms 
5. FF Kino Dzieci
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Kino Dzieci 2018: Gordon i Paddy 
5. FF Kino Dzieci
Linda Hambäck, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jestem William 
5. FF Kino Dzieci
Jonas Elmer, Dania 2017
Kino Dzieci 2018: Pippi Pończoszanka 
5. FF Kino Dzieci
Olle Hellbom, Szwecja, RFN 1969
Kino Dzieci 2018: Supa Modo 
5. FF Kino Dzieci
Likarion Wainaina, Kenia, Niemcy 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
MIASTOmovie: Czekając na Barcelonę 
MIASTOMmovie 6
Juha-Pekka Tanskanen, Finlandia 2018
Si, Señor!: Ramen. Smak wspomnień 
Si, Señor! 2018
Eric Khoo, Singapur, Japonia, Francja 2018
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.