film
     
Między słowami: Podwójny kochanek
L’amant double
reż. François Ozon / Francja 2017 / 117’
gość: psychoterapeutka psychoanalityczna Olga Jabłońska
Seanse - kup bilet:
09 lis
Filmowe spotkania psychoanalityczne

Obsada

Marine Vacth, Jeremie Renier, Jacqueline Bisset

Opis filmu

Thriller erotyczny twórcy Basenu i Ośmiu kobiet. Tym razem kobieta jest jedna, ale mężczyzn jest dwóch. Chloé (Marine Vacth) zakochuje się w swoim terapeucie (Jérémie Renier), który łamiąc zasady zawodowej etyki, decyduje się na związek z pacjentką. To przekroczenie otwiera drzwi do kolejnych tabu, na jaw powoli wypełzają sekrety, mroczne fantazje, tłumione pragnienia, aż wreszcie pojawia się ten drugi. Ozon mistrzowsko uwodzi, rozpala wyobraźnię, prowokuje. Prowadzi z widzami wciągającą erotyczną grę. Dobrze wie, co nas w kinie kręci, co nas podnieca. Podwójny kochanek ma w sobie lekkość najlepszych filmów tego reżysera, a choć obraz jest osnuty wokół przygód ciała, to nie traci duszy. Mierzymy się z ciemną stroną seksualności, z pytaniami o możliwość pełnej realizacji fantazji, o prawo ciała do samostanowienia, o moc erotycznych więzów. Porzućcie pruderię, którzy tu wchodzicie!

Małgorzata Sadowska, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

François Ozon

François Ozon

Reżyser, scenarzysta, montażysta, urodzony w 1967 r. w Paryżu. Pierwsze filmy nakręcił jeszcze jako nastolatek. Ukończył znaną paryską szkołę filmową La Fémis, już w czasie studiów nakręcił wiele filmów krótkometrażowych, które zdobyły liczne nagrody i otworzyły drogę mu do dalszej kariery. Pełnometrażową fabułą zadebiutował dopiero w 1997 r. - film Sitcom był zjadliwą i przewrotną satyrą na instytucję rodziny i klasę średnią, która pod maską normalności skrywa swoje rozmaite, zwłaszcza seksualne, perwersje. Uznanie przyniosły mu kolejne filmy Kryminalni kochankowie i Krople wody na rozpalonych kamieniach, film, za który otrzymał nagrodę Teddy dla najlepszego filmu gejowskiego na festiwalu w Berlinie. Jego pozycję ugruntowały kolejne obrazy, m.in. 8 kobiet oraz 5 x 2.

Wybrana filmografia:

1998 Sitcom

2000 Krople wody na rozpalonych kamieniach / Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 kobiet / 8 femmes / 8 Women

2003 Basen / Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Czas, który pozostał / Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky


François Ozon

Director, screenwriter, editor, born in Paris in 1967. He made his first film as a teenager. He graduated from the famous Parisian film school La Fémis. Even during his studies he made many short films and won multiple awards, opening his further career. He made his full-length feature debut only in 1997 - Sitcom was a virulent and ironic satire on family and middle class, disguising various, especially sexual, perversions behind a mask of normality. He gained recognition with his following films Criminal Lovers and Water Drops on Burning Rocks, which won a Teddy Award at the IFF in Berlin for the best film with LGBT topics. His position was enhanced by his subsequent works, including 8 Women and Five Times Two.

Selected filmography:

1998 Sitcom

2000 Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 femmes / 8 Women

2003 Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky

stopka

polski dystrybutor: Gutek Film
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.