film
Między słowami: Fantastyczna kobieta
Una mujer fantástica
reż. Sebastián Lelio / Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017 / 104’
gość: psychoterapeutka psychoanalityczna Edyta Karolczyk
Seanse - kup bilet:
12 paź

Obsada

Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera

Opis filmu

Film otwierają ujęcia wodospadu Iguazú – wspólna wycieczka do tego cudu natury ma być prezentem Orlanda (Francisco Reyes) dla znacznie od niego młodszej partnerki Mariny (Daniela Vega). Pretekstem są jej urodziny, które para spędza w Santiago na romantycznej kolacji i tańcach. Po powrocie do mieszkania mężczyzna nieoczekiwanie słabnie. Marina zabiera go do szpitala, gdzie musi skonfrontować się z rodziną Orlanda, a także z wrogo nastawioną służbą zdrowia i policją. Wskutek tragicznych wydarzeń musi zawalczyć o prawo do swojego uczucia, godności, a nawet przeżywania żałoby. Fantastyczna kobieta to kolejny po Glorii portret narysowany wyraźną kreską przez chilijskiego reżysera Sebastiána Lelio, który wykazał się wyczuciem, powierzając główną rolę debiutantce. Film był wydarzeniem tegorocznego Berlinale, gdzie zdobył nagrodę za scenariusz oraz Teddy Award, przyznawaną filmom o tematyce LGBTQ.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sebastián Lelio

Urodził się w 1974 roku w stolicy Chile. Studiował w Chilijskiej Szkole Filmowej. W 1995 roku wyreżyserował swój pierwszy krótkometrażowy film pt. 4. Dekadę później zadebiutował w długim metrażu. Jego Święta rodzina została wybrana przez publiczność najlepszym filmem 6. edycji Nowych Horyzontów. Niespiesznie rozwijająca się fabuła oraz częste zbliżenia są wspólnymi cechami jego dotychczasowej twórczości. Nie inaczej jest w Roku tygrysa, który tempem przypomina faworyta publiczności sprzed kilku lat. Film ten zdobył nominację do Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno w 2011 roku.


Director Sebastián Lelio was born in Santiago de Chile in 1974. He completed his film studies at the Escuela de Cine de Chile. He made his first short film 4 in 1995 and completed his feature debut a decade later – The Holy Family was chosen as the audience favorite at the 6th New Horizons. Calmly paced plotlines and frequent close-ups leave a strong mark on his work, including his latest, The Year of the Tiger, which was nominated for a Golden Leopard at Locarno in 2011.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 4 (short)

2003 Carga Vital (short)

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

stopka

reżyseria: Sebastián Lelio
obsada: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera
barwa: kolor
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dom, w którym mieszka opera - zapowiedź nowego sezonu oper 
The Met Live in HD 2018/2019
Susan Froemke, USA 2017
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Films for Food: Czerwona obsesja 
Films for Food
Warwick Ross, David Roach, Australia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong 2013
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kino Dzieci 2018: Chłopiec i świat 
5. FF Kino Dzieci
Alê Abreu, Brazylia 2013
Kino Dzieci 2018: Gordon i Paddy 
5. FF Kino Dzieci
Linda Hambäck, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jazzoo – Party 
5. FF Kino Dzieci
Adam Marko-Nord, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jestem William 
5. FF Kino Dzieci
Jonas Elmer, Dania 2017
Kino Dzieci 2018: Królowa Niendorfu 
5. FF Kino Dzieci
Joya Thome, Niemcy 2016
Kino Dzieci 2018: Ulga 
5. FF Kino Dzieci
Nila Madhab Panda, Indie 2018
Kino Dzieci 2018: Village Rockstars 
5. FF Kino Dzieci
Rima Das, Indie 2017
Kino Dzieci 2018: Żywiciel 
5. FF Kino Dzieci
Nora Twomey, Irlandia, Kanada, Luksemburg 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.