film
Tarapaty
reż. Marta Karwowska / Polska 2017 / 85’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 listopada 2017.

Obsada

Hanna Hryniewicka, Jakub Janota-Bzowski, Joanna Szczepkowska, Maria Maj, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Krzysztof Stroiński

Opis filmu

Julka ma 12 lat, chodzi do szkoły z internatem i jeszcze nigdy nie miała prawdziwej przyjaciółki. Gdy nadchodzi lato zamiast do rodziców, do Kanady dziewczynka trafia do ciotki w Warszawie. Zapowiadają się nudne wakacje… Jednak w tej samej kamienicy mieszka sympatyczny, trochę roztrzepany Olek wraz ze swoim pociesznym psem Pulpetem. Pewnego dnia w ręce dzieci trafia plan prowadzący do tajemniczego skarbu. Na jego trop trafia również złodziejska szajka i tajemniczy pożeracz cukierków. Sprawa staje się coraz bardziej pogmatwana tym bardziej, że nikt nie jest tym, za kogo się podaje, a wyścig z czasem trwa. W rolach głównych, obok rewelacyjnych aktorów dziecięcych, wystąpili m.in. Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Maria Maj i Krzysztof Stroiński. Scenariusz do filmu był rozwijany podczas warsztatów Kino Dzieci.Pro organizowanych przez Dział Edukacji Stowarzyszenia Nowe Horyzonty.

Informacje o reżyserze

Marta Karwowska

Studentka reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Reżyserka, scenopisarka. Autorka kilkunastu etiud fabularnych i dokumentalnych, a także spektakli dla dzieci oraz spotów społecznych.


A film direction student at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, she is an active director and screenwriter, the author of over a dozen narrative and documentary short studies, and a creator of children’s shows and public interest videos.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Dwa słowa o muzyce (short, doc.)

2006 Miśka (short, doc.)

2007 Bajka dla niegrzecznych dzieci (short, doc.)

2008 Chcemy cudu (short)

2012 Sowa / Owl (short)

stopka

reżyseria: Marta Karwowska
obsada: Hanna Hryniewicka, Jakub Janota-Bzowski, Joanna Szczepkowska, Maria Maj, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Krzysztof Stroiński
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.