film
Europejskie Nagrody Filmowe: Przełamując fale
Breaking the Waves
reż. Lars von Trier / Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Islandia, Norwegia, Szwecjaa 1996 / 159’
Seanse - kup bilet:
27 wrz

Obsada

Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Udo Kier

Nagrody

MFF w Cannes 1996 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1996 - najlepszy film, najlepsza aktorka; Nagroda FIPRESCI; Cezary 1997 - najlepszy film zagraniczny

Opis filmu

Mała wioska u wybrzeży Szkocji. Głęboko wierząca Bess wychodzi za mąż za Jana. Tuż po ślubie mężczyzna wyjeżdża do pracy na platformie wiertniczej. Osamotniona dziewczyna modli się o szybki powrót męża do domu. Jej prośba spełnia się w okrutny sposób. Na morzu dochodzi do wypadku, wskutek którego Jan trafia do szpitala sparaliżowany. Bess sądzi, że tragedia jest boską karą za jej niecierpliwość. By odpokutować winę, postanawia spełnić każde życzenie męża. Pewnego dnia Jan prosi o to, by zaczęła sypiać z innymi mężczyznami. Lars von Trier umieszcza w centrum historii charakterystyczną dla swojej późniejszej twórczości postać - prostoduszną dziewczynę, która musi stawić czoło sytuacjom granicznym. Duńczyk świadomie prowadzi fabułę ku ekstremom, każąc widzowi skonfrontować się z własnymi wyobrażeniami na temat takich pojęć jak "miłość" czy "wierność". Przełamując fale, zrealizowane częściowo zgodnie z postulatami manifestu Dogma 95, to mroczna, poruszająca przypowieść o poświęceniu w imię miłości i wyborach życiowych, które wymykają się prostym podziałom na to, co moralne i niemoralne.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Duński reżyser filmowy uznawany za jednego z najważniejszych współczesnych twórców kina autorskiego. W 1984 roku zadebiutował Elementem zbrodni. W 1995 roku z Thomasem Vinterbergiem opublikował manifest artystyczny Dogma 95, który postulował powrót do realizmu w kinie. Zrealizowanym w 1996 roku dramatem Przełamując fale otworzył trylogię Złotego serca, które uzupełnili Idioci i Tańcząc w ciemnościach. Zdobywca wielu nagród, w tym Złotej Palmy, Grand Prix i Nagrody Jury na festiwalu w Cannes. Obecnie przygotowuje anglojęzyczny thriller o seryjnym mordercy.

Wybrana filmografia

1984 Element zbrodni

1987 Epidemia

1991 Europa

1996 Przełamując fale

1998 Idioci

2003 Dogville

2009 Antychryst

2013 Nimfomanka

stopka

reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier, David Pirie, Peter Asmussen
zdjęcia: Robby Müller
montaż: Anders Refn
obsada: Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Udo Kier
producent: Vibeke Windeløv, Peter Aalbæk Jensen, Rob Langestraat
produkcja: Argus Film Produktie, Canal+, Arte, Eurimages, Zentropa Entertainments, Memfis Film, Liberator Productions
nagrody: MFF w Cannes 1996 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1996 - najlepszy film, najlepsza aktorka; Nagroda FIPRESCI; Cezary 1997 - najlepszy film zagraniczny
język: angielski
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pięści w kieszeni 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Marco Bellocchio, 1965
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Joker (seans dla szkoły) 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Klub "Wysokich Obcasów": Portret kobiety w ogniu 
Klub "Wysokich Obcasów"
Céline Sciamma, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Spodziewane straty 
Rok przełomu. 1989
Ulrich Seidl, Austria 1992
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.