film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Otwarte drzwi
Open Doors / Porte aperte
reż. Gianni Amelio / Włochy 1990 / 108’
Seanse - kup bilet:
11 wrz

Obsada

Gian Maria Volontè, Ennio Fantastichini, Renato Carpentieri

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1990 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury; David di Donatello Awards 1990 - najlepszy film, aktor (Gian Maria Volonte), kostiumy, dźwięk

Opis filmu

Adaptacja powieści znanego sycylijskiego pisarza Leonardo Sciascii. Palermo, lata trzydzieste. Zwolniony z pracy urzędnik Tommaso Scalia morduje z zimną krwią trzy osoby. Wszystko wskazuje na to, że za swój czyn zostanie skazany na karę śmierci. Takiemu rozwiązaniu sprzeciwia się jeden z orzekających w sprawie sędziów, Vito Di Francesco (popisowa rola Giana Marii Volontè). Na przekór opinii publicznej i faszystowskim dygnitarzom mężczyzna rozpoczyna walkę o uchronienie skazanego od rozstrzelania. Di Francesco nie zmienia swojej postawy nawet, gdy orientuje się, że może ponieść poważne konsekwencje. Zarówno powieść Sciascii, jak i film Gianniego Amelia imponują jako opowieść o wierności własnym zasadom, która nie zostaje zachwiana nawet w skomplikowanych realiach autorytarnego reżimu. Otwarte drzwi to także - podobnie jak nagrodzony Europejską Nagrodą Filmową dwa lata wcześniej Krótki film o zabijaniu - mocny, ponadczasowy głos przeciwko karze śmierci. Dzieło Gianniego Amelia odniosło ogromny sukces artystyczny - oprócz czterech Europejskich Nagród Filmowych uzyskało także nominację do Oscara.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Vincenzo Cerami, Alessandro Sermoneta (na podstawie książki Leonardo Sciascii)
zdjęcia: Tonino Nardi
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Gian Maria Volontè, Ennio Fantastichini, Renato Carpentieri
producent: Angelo Rizzoli Jr.
produkcja: Urania Film, Erre Produzioni
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1990 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury; David di Donatello Awards 1990 - najlepszy film, aktor (Gian Maria Volonte), kostiumy, dźwięk
język: włoski
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.