film
Między słowami: Ojciec i syn; Ojciec i syn w podróży
/ 129’
gość: Piotr Sieniawski - certyfikowany psychoterapeuta psychoanalityczny
Seanse - kup bilet:
17 mar
Filmowe spotkania psychoanalityczne

Opis filmu

Ojciec i syn
reż. Paweł Łoziński, Polska 2013, 54’

Ojciec i syn w podróży
reż. Marcel Łoziński, Polska 2013, 75'

Ojciec i syn, jeden samochód, dwie kamery. Odpowiednio wyekwipowani bohaterowie ruszają do Paryża, gdzie rozsypano prochy matki tego pierwszego i babci tego drugiego. Ruszają i zaczynają bitwę na słowa, na niewygodne pytania i jeszcze mniej wygodne odpowiedzi. Wspominają, dyskutują, kłócą się. Przez wszystkie przypadki odmieniają słowo: rodzina. Ojciec i syn to znani i nagradzani dokumentaliści: Marcel i Paweł Łozińscy. Kilka lat temu Paweł postanowił zrealizować film o Marcelu, ten jednak zamiast tego zaproponował nakręcenie wspólnego dokumentu. Miało być intymnie i bez żadnego tabu, wyszło trochę inaczej, drogi twórców się bowiem rozeszły i powstały dwa filmy zmontowane z materiału zarejestrowanego w czasie tej samej wyprawy. Pierwszy był Ojciec i syn, dzieło Pawła, z którym swoimOjcem i synem w podróży polemizuje Marcel. Filmy istnieją razem – jako rewersy samych siebie, ale też są niepodległe – jako dwie wersje tej samej historii, dwa spojrzenia. Choć brzmi to wszystko może nieco gorzko, Paweł Łoziński powiedział w wywiadzie, że jego utwór jest bardzo ciepłym portretem ojca. Pełnym uczuć, jakie wtedy były. I wyznał: Mam szacunek do ojca, że zgodził się na taki eksperyment. Jestem zadowolony, że zdążyłem z nim porozmawiać.

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.