film
Między słowami: Ojciec i syn; Ojciec i syn w podróży
/ 129’
gość: Piotr Sieniawski - certyfikowany psychoterapeuta psychoanalityczny
Seanse - kup bilet:
17 mar
Filmowe spotkania psychoanalityczne

Opis filmu

Ojciec i syn
reż. Paweł Łoziński, Polska 2013, 54’

Ojciec i syn w podróży
reż. Marcel Łoziński, Polska 2013, 75'

Ojciec i syn, jeden samochód, dwie kamery. Odpowiednio wyekwipowani bohaterowie ruszają do Paryża, gdzie rozsypano prochy matki tego pierwszego i babci tego drugiego. Ruszają i zaczynają bitwę na słowa, na niewygodne pytania i jeszcze mniej wygodne odpowiedzi. Wspominają, dyskutują, kłócą się. Przez wszystkie przypadki odmieniają słowo: rodzina. Ojciec i syn to znani i nagradzani dokumentaliści: Marcel i Paweł Łozińscy. Kilka lat temu Paweł postanowił zrealizować film o Marcelu, ten jednak zamiast tego zaproponował nakręcenie wspólnego dokumentu. Miało być intymnie i bez żadnego tabu, wyszło trochę inaczej, drogi twórców się bowiem rozeszły i powstały dwa filmy zmontowane z materiału zarejestrowanego w czasie tej samej wyprawy. Pierwszy był Ojciec i syn, dzieło Pawła, z którym swoimOjcem i synem w podróży polemizuje Marcel. Filmy istnieją razem – jako rewersy samych siebie, ale też są niepodległe – jako dwie wersje tej samej historii, dwa spojrzenia. Choć brzmi to wszystko może nieco gorzko, Paweł Łoziński powiedział w wywiadzie, że jego utwór jest bardzo ciepłym portretem ojca. Pełnym uczuć, jakie wtedy były. I wyznał: Mam szacunek do ojca, że zgodził się na taki eksperyment. Jestem zadowolony, że zdążyłem z nim porozmawiać.

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.