film
Wędrówka na Zachód
Xi you
reż. Tsai Ming-liang / Francja, Tajwan 2014 / 56’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 31 maja 2015.

Obsada

Lee Kang-sheng, Denis Lavant

Opis filmu

Drobinki kurzu, wirujące w świetle słonecznym. Gwar ruchliwej ulicy. Szum morskich fal. Człowiek, który na coś czeka, samotnie paląc papierosa w pokoju. Dziecko, które - czymś zaintrygowane - zatrzymuje się na schodach w podziemnym przejściu. Mnich pogrążony w medytacji, idący przez miasto. Wszystko to dzieje się jednocześnie i obok siebie. Tylko od nas zależy, jak głęboko zanurzymy się w otaczającej nas rzeczywistości.

To głębokie, duchowe przeżycie: pogodne i radosne doświadczenie dla wszystkich, którzy ścigają się z czasem i żyją w wiecznym pośpiechu. W świecie permanentnej pogoni, niepokoju i ataku zewsząd na nasze zmysły to wyciszenie pozwalające wejść w umysł medytującego i doświadczyć spokoju i koncentracji. Pokazany na wielkim ekranie w IMAKSIE podczas światowej premiery na festiwalu w Berlinie film przyciągnął tłumy widzów i był oglądany w absolutnym skupieniu, pozwalając każdemu na sali na unikalne doświadczenie: spotkanie z samym sobą. Wędrówka na Zachód znalazła się także w programie 14. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty.

Od 24 kwietnia do 7 maja w Kinie Nowe Horyzonty odbywają się specjalne pokazy filmu, którym towarzyszyć będą zajęcia inspirowane jego tematyką.

Każdy widz, sz ukający na wiosnę wyciszenia i relaksu, znajdzie coś dla siebie.

Czas trwania filmu: 56 min. Czas trwania zajęć: max 30 min.

Pokazy specjalne z wydarzeniami towarzyszącymi:

24 kwietnia, piątek, godz. 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

25 kwietnia, sobota, godz. 18.00 i 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

26 kwietnia, niedziela, godz. 18.00 i 20.00
Po filmie ćwiczenia oddechu poprowadzi Szkoła Jogi Namaste, joganamaste.pl

27 kwietnia, poniedziałek, godz. 20.00
Po filmie warsztat „Mandala ciszy” poprowadzi Magdalena Karciarz, STiPR Przestrzeń

28 kwietnia, wtorek, godz. 20.00
Po filmie wykład prof. Lesława Kulmatyckiego z Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu

29 kwietnia, środa, godz. 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

30 kwietnia, czwartek, godz. 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

1 maja, piątek, 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

2 maja,  sobota, 18.00 i 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

3 maja, niedziela, 18.00 i 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

4 maja, poniedziałek, 20.00
Po filmie warsztat „Mandala ciszy” poprowadzi Magdalena Karciarz, STiPR Przestrzeń

5 maja, wtorek, 20.00
Po filmie wykład prof. Lesława Kulmatyckiego z Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu

6 maja, środa, 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

7 maja, czwartek, 20.00
Po filmie warsztaty Mindfulness poprowadzi Tomasz Kryszczyński, psycholog, nauczyciel medytacji

Informacje o reżyserze

Tsai Ming-Liang

Tsai Ming-Liang

Urodził się w 1957 roku w Malezji, ale w 1977 roku przeniósł się na Tajwan, gdzie ukończył wydział dramatopisarstwa. Po dyplomie szybko wyrobił sobie opinię zdolnego autora eksperymentalnych sztuk teatralnych. W 1992 roku zrealizował świetnie przyjęty debiut filmowy Rebels of the Neon God. Swoimi kolejnymi dziełami - Vive l'amour (1994) , The River (1996) oraz The Hole (1998) umocnił pozycję jednego z najważniejszych reżyserów tajwańskich. Za Vive l'amour Ming-Liang został wyróżniony Złotym Lwem w Wenecji, a za Kapryśną chmurę otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia i nagrodę FIPRESCI na festiwalu w Berlinie.

Filmografia:

1989 All the Corners of The World

1991 Xiao hai / Boys

1992 Ch'ing shaonien na cha / Rebels of the Neon God

1994 Ai ging wan sui / Vive L'Amour

1995 Wo xin reshi de pengyou / My New Friends

1997 He liu / The River

1998 Dong / The Last Dance

2001 Fish. Underground / A Conversation with God

2001 Która tam jest godzina ?/ Ni neibian jidian / What time Is It There?

2002 Tiangiao bu jianle / The Skywalk Is Gone

2003 Bu san / Goodbye, Dragon Inn

2004 Bem-Vindo a São Paulo / Welcome to São Paulo

2005 Kapryśna chmura / Tian bian yi duo yun / The Wayward Cloud

2006 Hei yan quan / I Don't Want to Sleep Alone

2007 Chacun son cinema / To Each His Cinema


Tsai Ming-Liang

Born in 1957 in Malaysia, Tsai Ming-liang moved to Taiwan in 1977 and graduated from the drama department of Chinese Cultural University. After graduation, he quickly established a reputation with a series of experimental plays. He made his critically acclaimed debut feature, Rebels of the Neon God in 1992. He has become one of Taiwan's most important directors with his films Vive l'amour, The River (1996) and The Hole (1998). Vive L'Amour won the Golden Lion Award at the Venice Film. The Wayward Cloud (05) won a Silver Bear and the FIPRESCI Prize at the 2005 Berlin International Film Festival.

Filmography:

1989 All the Corners of The World

1991 Xiao hai / Boys

1992 Ch'ing shaonien na cha / Rebels of the Neon God

1994 Ai ging wan sui / Vive L'Amour

1995 Wo xin reshi de pengyou / My New Friends

1997 He liu / The River

1998 Dong / The Last Dance

2001 Fish. Underground / A Conversation with God

2001 Która tam jest godzina ?/ Ni neibian jidian / What time Is It There?

2002 Tiangiao bu jianle / The Skywalk Is Gone

2003 Bu san / Goodbye, Dragon Inn

2004 Bem-Vindo a São Paulo / Welcome to São Paulo

2005 Kapryśna chmura / Tian bian yi duo yun / The Wayward Cloud

2006 Hei yan quan / I Don't Want to Sleep Alone

2007 Chacun son cinema / To Each His Cinema

stopka

reżyseria: Tsai Ming-liang
obsada: Lee Kang-sheng, Denis Lavant
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.