film
     
Między słowami: Kieł
Kynodontas
reż. Giorgos Lanthimos / Grecja 2009 / 96’
Seanse - kup bilet:
26 lut

Obsada

Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Hristos Passalis

Nagrody

Cannes IFF 2009 – Un Certain Regard Prize; Montréal Festival of New Cinema 2009 – najlepszy reżyser; Dublin IFF 2010 – najlepszy reżyser; Sarajevo FF 2010 – Special Prize of the Jury

Opis filmu

Historia rodziców, którzy izolują od otoczenia troje dorosłych dzieci. Wpajają im nieprawdziwe przekonania o rzeczywistości, uczą niewłaściwych znaczeń słów. Zarażają strachem przed przekroczeniem płotu posiadłości. Kieł jest opowieścią o rodzeniu się totalitaryzmu i o pragnieniu wolności. Twórca obnaża umowność konwencji, które tworzą społeczeństwo. Pokazuje łatwość, z jaką poprzez wychowanie i naukę można wpoić zasady systemu autorytarnego. Bohaterowie żyją w wygodnym domu z basenem, o którym wiele osób mogłoby marzyć, a sterylna biel, w której utrzymany jest obraz, przywodzi na myśl współczesne szpitale czy szkoły z internatem. W surrealistycznym zwierciadle odbija się dobrze nam znany świat.

Informacje o reżyserze

Giorgos Lanthimos

Urodził się w 1973 roku. Studiował w Szkole Filmowej w Atenach. Od 1995 roku realizuje obrazy fabularne, spektakle teatralne i liczne reklamy. Był członkiem zespołu odpowiedzialnego za przygotowanie ceremonii otwarcia i zamknięcia igrzysk olimpijskich w Atenach w 2004 roku.


Born in 1973. He studied at Stavrakos Film School in Athens. Since 1995 he has directed feature films, theatre plays and a large number of TV commercials. He was also a member of the creative team which designed the opening and closing ceremonies of the Athens 2004 Olympic Games.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 O viasmos tis Hlois (short)

2001 Uranisco Disco (short)

2001 Mój najlepszy przyjaciel / O kalyteros mou filos / My Best Friend (co-dir.)

2005 Kinetta

2009 Kieł / Ksynodontas / Dogtooth

stopka

reżyseria: Giorgos Lanthimos
obsada: Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Hristos Passalis
nagrody: Cannes IFF 2009 – Un Certain Regard Prize; Montréal Festival of New Cinema 2009 – najlepszy reżyser; Dublin IFF 2010 – najlepszy reżyser; Sarajevo FF 2010 – Special Prize of the Jury
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Adapter. Kino bez barier: Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Adapter. Kino bez barier
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Bergman100: Persona 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja 1966
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.