film
     
Między słowami: Kieł
Kynodontas
reż. Giorgos Lanthimos / Grecja 2009 / 96’
Seanse - kup bilet:
26 lut
Filmowe spotkania psychoanalityczne

Obsada

Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Hristos Passalis

Nagrody

Cannes IFF 2009 – Un Certain Regard Prize; Montréal Festival of New Cinema 2009 – najlepszy reżyser; Dublin IFF 2010 – najlepszy reżyser; Sarajevo FF 2010 – Special Prize of the Jury

Opis filmu

Historia rodziców, którzy izolują od otoczenia troje dorosłych dzieci. Wpajają im nieprawdziwe przekonania o rzeczywistości, uczą niewłaściwych znaczeń słów. Zarażają strachem przed przekroczeniem płotu posiadłości. Kieł jest opowieścią o rodzeniu się totalitaryzmu i o pragnieniu wolności. Twórca obnaża umowność konwencji, które tworzą społeczeństwo. Pokazuje łatwość, z jaką poprzez wychowanie i naukę można wpoić zasady systemu autorytarnego. Bohaterowie żyją w wygodnym domu z basenem, o którym wiele osób mogłoby marzyć, a sterylna biel, w której utrzymany jest obraz, przywodzi na myśl współczesne szpitale czy szkoły z internatem. W surrealistycznym zwierciadle odbija się dobrze nam znany świat.

Informacje o reżyserze

Giorgos Lanthimos

Urodził się w 1973 roku. Studiował w Szkole Filmowej w Atenach. Od 1995 roku realizuje obrazy fabularne, spektakle teatralne i liczne reklamy. Był członkiem zespołu odpowiedzialnego za przygotowanie ceremonii otwarcia i zamknięcia igrzysk olimpijskich w Atenach w 2004 roku.


Born in 1973. He studied at Stavrakos Film School in Athens. Since 1995 he has directed feature films, theatre plays and a large number of TV commercials. He was also a member of the creative team which designed the opening and closing ceremonies of the Athens 2004 Olympic Games.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 O viasmos tis Hlois (short)

2001 Uranisco Disco (short)

2001 Mój najlepszy przyjaciel / O kalyteros mou filos / My Best Friend (co-dir.)

2005 Kinetta

2009 Kieł / Ksynodontas / Dogtooth

stopka

nagrody: Cannes IFF 2009 – Un Certain Regard Prize; Montréal Festival of New Cinema 2009 – najlepszy reżyser; Dublin IFF 2010 – najlepszy reżyser; Sarajevo FF 2010 – Special Prize of the Jury
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.