Master Sommelier Exam to prestiżowy test dla sommelierów. W jego 50-letniej historii jedynie 200 osobom udało się z powodzeniem zakończyć ten egzamin. Samej procedurze nigdy nie towarzyszyły kamery. Aż do teraz!
Za każdym razem duże grono kandydatów na mistrzów poświęca na przygotowania olbrzymią ilość czasu. Nierzadko cierpi na tym ich życie prywatne i zawodowe. Niewielu ostatecznie stawało przed Radą Mistrzów Sommelierów, a jeszcze mniej z nich kończyło to spotkanie sukcesem. Przebieg egzaminu trzymany jest w tajemnicy, podobnie jak obrady Rady. Nikt jeszcze nie miał okazji nakręcić tego, co się dzieje podczas testu. Pierwszą osobą, która tego dokonała był Jason Wise, reżyser Somma. Można tu zobaczyć nie tylko ludzi owładniętych pasją, ale też wina, o których mało kto słyszał. To historia czwórki przyjaciół, którzy podchodzą do egzaminu, mającego doprowadzić ich na wyżyny. Film powstawał przez 3 lata. W tym czasie ekipa odwiedziła 6 krajów, w tym Stany Zjednoczone, Niemcy, Francję i Włochy.
Gościem po kolejnym pokazie w ramach Films for Food będzie Wojtek Cyran, ambasador marki Jacob's Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.
Zapraszamy także na warsztaty towarzyszące. Tym razem będą to będą warsztaty wine pairing, czyli jak dobrać wino do jedzenia:
Menu:
Jacob's Creek Chardonnay
Jacob's Creek Double Barrel Shiraz
Jacob's Creek Moscato
Łosoś wędzony / kremowy biały ser / chrupkie pieczywo
Marynowana wołowina / jajko / suszona fermentowana kapusta
Ser pleśniowy / opalany chleb żytni / podsuszane pomidory
Pieczona szara reneta / tapioka / mleko kokosowe
Warsztaty poprowadzi Wojtek Cyran, ambasador marki Jacob's Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.
cena 35 zł
sprzedaż prowadzi Pracownia Food Think Tank warsztatyftt.pl
adres: Łokietka 6, Wrocław
termin 28.04.2018
godzina: 12.00