repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
Aktualności

Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata - z wizytą we Wrocławiu!

16 paź

23 października weźmie udział w premierze filmu i przygotuje autorską kolację.

Z okazji premiery filmu dokumentalnego Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata przyjeżdża do Polski jego bohater, Flynn McGarry - cudowne dziecko amerykańskiej sztuki kulinarnej. To 19-latek, który szturmem zdobył wymagający świat kulinariów i w marcu tego roku w Nowym Jorku otworzył własną restaurację, Gem.

Polska premiera filmu Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata odbędzie się 23 października 2018 podczas 9. American Film Festival w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu. Po pokazie zapraszamy na specjalną kolację w Hotelu Monopol. Flynn McGarry przygotuje menu wspólnie z Justyną Słupską Kartaczowską (szefową kuchni i właścicielką restauracji jadka) oraz Mariuszem Kozakiem (szefem kuchni Hotelu Monopol) i całą hotelową załogą - wśród dań, znajdą się również te znane z filmu. Do kolacji przygotowany zostanie specjalny wine-pairing, o którym opowie sommelier hotelu. Wrocławski pokaz i kolacja (oraz następnego dnia w Warszawie) to jedyna w Polsce okazja spotkania z fascynującym młodym człowiekiem i sprawdzenia jego kulinarnego talentu, który rozwija od dziesiątego roku życia.

23 października, wtorek

godz. 18.15 (KNH8) Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata

godz. 20.30 (Hotel Monopol, ul. Heleny Modrzejwskiej 2, Wrocław) kolacja

bilet na pokaz i kolację (5 dań z wine pairingiem): 350 zł

kup bilet na film i kolację (sprzedaż zakończona)

kup bilet na film

Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata
reż. Cameron Yates, USA 2018, 83' 
dystrybucja w Polsce: FILMS for FOOD.

Film będzie wyświetlany w polskich kinach od 9 listopada 2018.

Jako dziesięciolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako trzynastolatek odbywał praktyki w znanych restauracjach, m.in. Eleven Madison Park i Alinea. Piętnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce "The New York Timesa". Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację Gem w Nowym Jorku. Jego specjalność, BeetWellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak - w wielkim skrócie - przedstawia się kariera Flynna McGarry'ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi ekranie, niczym jego cień. To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.

Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), kosztach spektakularnej kariery (perfekcjonista Flynn od najmłodszych lat znajduje się pod ogromną presją) i mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy. "ChefFlynn" serwuje więc bardzo urozmaicone menu, które zaspokoi apetyty pasjonatów gotowania, poszukujących swojego miejsca młodych ludzi, a także ich nauczycieli i rodziców. (Małgorzata Sadowska)

czytaj także

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!