Bohaterkami są dwie jedenastoletnie dziewczynki, które chcą sprawdzić, skąd bierze się jedzenie na ich talerzach. Wszystko za sprawą małych, wyjątkowo smacznych pomidorków cherry, które tak zasmakowały dziewczynkom, że postanowiły dowiedzieć się, kto je wyprodukował.
W ten sposób bohaterki Sadie i Safiyah trafiają na temat, który pochłania je bez reszty. Poznają rolników, ekspertów do spraw żywienia, działaczy społecznych i zwykłych ludzi, z którymi rozmawiają o pochodzeniu żywności i zdrowej diecie. Śledzą całą drogę, którą muszą przebyć różne produkty, by ostatecznie trafić na sklepową półkę. Z wrodzoną dziecięcą ciekawością, bez skrępowania zadają dorosłym pytania, chcąc dowiedzieć się, co dokładnie trafia na ich talerze, dlaczego produkty są transportowane z odległych końców świata, skoro można je także wyprodukować w kraju, kto zajmuje się pakowaniem, dowożeniem i co dzieje się z resztkami, które nie zostały sprzedane. W prowadzonym śledztwie odwiedzają sieci supermarketów, targi spożywcze, fast foody i szkolne stołówki. Ich uwagę skupiają ekologiczne metody uprawy roślin i hodowli zwierząt. Dziewczynki biorą też pod lupę popularne na całym świecie chrupki kukurydziane oraz inne produkty dostępne w sklepach spożywczych, by dowiedzieć się, z czego tak naprawdę są zrobione. To, czego się dowiadują, nie przypada im do gustu...
Film był pokazywany na Festiwalu Filmowym w Berlinie w 2009 roku oraz na Kuchnia.tv Food Film Fest w Warszawie w 2010 roku.
Wprowadzenie do filmu przygotuje lokalna grupa Zdrowe Żywienie Młodych Wrocławian.
MIEJSKA FARMA
Warsztaty dla dzieci trochę z ogrodnictwa miejskiego, czyli co, jak i dlaczego uprawiać w mieście , na balkonie, na parapecie w kuchni albo w swoim pokoju, oraz podróż na pole i sklepu warzywnego gdzie poznamy różne odmiany ciekawych warzyw, zapomniane i "dzikie" gatunki...
liczba miejsc ograniczona
bezpłatne wejściówki do odebrania w kasach kina.
miejsce: holl kina
czas trwania: godz. 13.00-14.00
Warsztaty przeznaczone wyłącznie dla dzieci.
bezpłatne wejściówki do odebrania w kasie kina
Prowadzenie: Ewelina Żygadło - właścicielka Milejowego Pola. Chemiczka z wykształcenia, rolniczka i właścicielka Milejowego Pola. Aktywnie zaagażowana w promocję naturalnego rolnictwa oraz zapomnianych odmian warzyw. Zaczęła rewolucję na Dolnym Śląsku, uprawiała urban farm we Wrocławiu i na dachu Stoczni Gdańskiej.