film
 
Wózkownia: Z miłości do...
Song for Marion
reż. Paul Andrew Williams / Wielka Brytania 2012 / 93’
Seanse - kup bilet:
29 paź
Wózkownia

Obsada

Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Gemma Aterton, Christopher Eccleston

Opis filmu

Marion i Arthur to starsze małżeństwo, mieszkające w blokowisku w Newcastle. Ona - pogodna, otwarta, uśmiechnięta - należy do chóru emerytów. On - zgorzkniały, mrukliwy, skłócony z synem - odwozi schorowaną żonę raz w tygodniu na próby, nie wchodząc nawet na salę. Chór przygotowuje się do konkursu, repertuar to dość zaskakujące i nieoczywiste evergreeny. Artur, kochający Marion do szaleństwa, pogrążony w smutku, uważa to wszystko za bzdurę, wyczerpującą niepotrzebnie resztki jej sił witalnych. Mąż przejdzie jednak przemianę, stając się innym człowiekiem.

Dramat człowieka, który towarzyszy odchodzeniu żony i nie potrafi sobie z tym poradzić. Nie ma co prawda mowy o wcześniejszych latach tego zacnego małżeństwa, nie są może idealną parą, ale mężczyzna nie potrafi żyć bez swojej partnerki. To ona dbała o jego terminy, podawała herbatę i doradzała jakie koszule powinien kupić. Tym bardziej bolesny robi się ten ostatni wspólny etap życia. Tym bardziej, że Artur faktycznie jest nie do zniesienia (…) choć muszę przyznać, że tak charyzmatycznej, pięknej męskiej twarzy dawno nie widziałam.

www.magiel.hu

Informacje o reżyserze

Paul Andrew Williams

 

Paul Andrew Williams rozpoczynał karierę jako aktor, a w ciągu ostatnich pięciu lat zbierał doświadczenie pisząc scenariusze i tworząc zwiastuny, reklamy i filmy krótkometrażowe. W 2001 r. nakręcił krótkometrażowy film Royalty, który został zauważony przez jury BAFTA i stanowił inspirację do stworzenia London to Brighton. Kolejna krótka forma Williamsa - It's Okay to Drink Whiskey - miała premierę na Festiwalu Filmowym Sundance w 2004 r. Z Londynu do Brighton to jego pełnometrażowy debiut. W najbliższej przyszłości reżyser planuje dwa projekty: The Cottage - film stanowiący połączenie czarnej komedii, filmu gangsterskiego i horroru oraz Wisdom's Last Legs - słodko-gorzki film drogi.

 

Filmografia:

2000 Sugar (kr.m.)

2000 The Thief (kr.m.)

2001 Royalty (kr.m.)

2002 The Weight of Coins (kr.m.)

2003 It's Okay to Drink Whiskey (kr.m.)

2006 Z Londynu do Brighton / London to Brighton


Paul Andrew Williams began his career as an actor but in the last five years he has written and directed a number of successful pop-promos, viral ads and short films.

In 2001 Paul wrote and directed the short film Royalty screened at BAFTA which would later inspire London to Brighton. His short film, It's Okay to Drink Whiskey premiered at 2004's Sundance Film Festival. London to Brighton is his feature debut. Williams is a prolific writer and will next be directing The Cottage, a relentless dark comedy / inept gangster / full-on horror film. Following that he will film Wisdom's Last Legs, a bittersweet road movie with a dark twist.

Filmography:

2000 Sugar (kr.m.)

2000 The Thief (kr.m.)

2001 Royalty (kr.m.)

2002 The Weight of Coins (kr.m.)

2003 It's Okay to Drink Whiskey (kr.m.)

2006 Z Londynu do Brighton / London to Brighton

stopka

reżyseria: Paul Andrew Williams
obsada: Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Gemma Aterton, Christopher Eccleston
polski dystrybutor: Hagi Film
barwa: kolor
Akademia Polskiego Filmu: Psy, Wrony 
Akademia Polskiego Filmu (2017/2018)
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Klub "Wysokich Obcasów": 120 uderzeń serca 
Klub "Wysokich Obcasów"
Robin Campillo, Francja 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Madame 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Amanda Sthers, Francja 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.