film
Wałęsa. Człowiek z nadziei
Walesa. Man of Hope
reż. Andrzej Wajda / Polska 2013 / 130’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 listopada 2013.

Obsada

Robert Więckiewicz, Agnieszka Grochowska, Maria Rosaria Omaggio, Zbigniew Zamachowski, Cezary Kosiński, Mirosław Baka

Opis filmu

Zdobywca Oscara, Andrzej Wajda przedstawia historię wielkich przemian, kształtujących się nie tylko na zebraniach partyjnych, wiecach i przy Okrągłym Stole, ale także w jednym z mieszkań na gdańskim osiedlu z wielkiej płyty. Reżyser, wchodząc w prywatność związkowego przywódcy, próbuje uchwycić fenomen przemiany prostego, skupionego na codzienności człowieka w charyzmatycznego lidera. Kontrowersyjny, niepozbawiony słabości, wyśmiewany i podziwiany. To opowieść o mężu, ojcu, prostym robotniku, który wyzwolił drzemiące w sercach milionów ludzi marzenie o wolności. Film miał światową premierę na festiwalu w Wenecji.

Film „Wałęsa. Człowiek z nadziei” jest najtrudniejszym tematem, jaki podejmowałem kiedykolwiek w ciągu moich 55 lat pracy filmowej [...] Od pierwszej chwili, kiedy jeszcze w czasie rozmów Solidarności z Komisją Rządową, poznałem Wałęsę, wzbudził mój podziw. Film będzie tego odbiciem. Film będzie skierowany do wszystkich, ale najbardziej chciałbym trafić do młodych, gdyż Lech to dobry przykład, aby brać udział w naszym życiu politycznym.

Andrzej Wajda, reżyser

Informacje o reżyserze

Andrzej Wajda

Wieszcz kina polskiego. Urodził się w 1926 roku w Suwałkach. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie i reżyserię na PWSF w Łodzi. Zadebiutował Pokoleniem, opowiadającym o dorastaniu grupy chłopców w czasie II wojny światowej. Także w swoich kolejnych filmach – KanalePopiele i diamencieLotnejKatyniu czy WałęsieCzłowieku z nadziei – zajmował się najnowszą historią Polski. W 2000 roku otrzymał Oscara za całokształt twórczości. W 2011 roku odznaczono go Orderem Orła Białego.

Wybrana filmografia

1954 Pokolenie / A Generation

1956 Kanał / Canal

1958 Popiół i diament / Ashes and Diamonds

1959 Lotna / Speed

1981 Człowiek z żelaza / Man of Iron

2013 Wałęsa. Człowiek z nadziei / Walesa: Man of Hope

stopka

reżyseria: Andrzej Wajda
obsada: Robert Więckiewicz, Agnieszka Grochowska, Maria Rosaria Omaggio, Zbigniew Zamachowski, Cezary Kosiński, Mirosław Baka
polski dystrybutor: ITI Cinema
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia (seans dla szkoły) 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Makbet (seans dla szkoły) 
Justin Kurzel, Wielka Brytania, Francja, USA 2015
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nie jestem czarownicą (pokaz dla szkoły) 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Nigdy cię tu nie było (seans dla szkoły) 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wózkownia: Wyspa psów 
Wózkownia
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.