film
     
Wózkownia: Przed północą
Before Midnight
reż. Richard Linklater / USA 2013 / 108’
Seanse - kup bilet:
09 lip
Wózkownia

Obsada

Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick

Opis filmu

Reżyser filmów Przed wschodem słońca i Przed zachodem słońca przedstawia ostatnią część trylogii, okrzykniętej przez krytyków największym romansem współczesnego kina, w którym swoje życiowe role zagrali Julie Delpy i Ethan Hawke. Po raz pierwszy spotkali się prawie dwadzieścia lat temu w pociągu do Wiednia. Spędzili ze sobą dzień i noc, by rozstać się i znów na siebie trafić po dziewięciu latach w Paryżu. Od tamtego lata minęło kolejnych dziewięć lat. Gdzie są teraz? Czy uczucie, które ich połączyło przetrwało do dziś?

To przede wszystkim bardzo subtelny film. Linklater z niezwykłą wrażliwością przeprowadza nas przez kolejne punkty związku: wzajemne pretensje, poczucie winy, różnice charakterów. Wielką frajdą jest patrzeć na inteligentnych bohaterów, których dyskusja nie więźnie w meandrach gatunkowych klisz. I na aktorów odważnie obnażających się w scenach kłótni, ale niezmiennie uroczych, gdy przekomarzają się i, niczym świeżo zakochani, prowokują wzajemny śmiech. Do zobaczenia za kolejne 10 lat?

Jakub Popielecki, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Richard Linklater

Urodzony w Houston w Teksasie. Wszechstronny reżyser i scenarzysta, jeden z najważniejszych twórców współczesnego amerykańskiego kina niezależnego. Uznanie i popularność przyniósł mu Slacker z 1991 roku - dryfujący od postaci do postaci portret znudzonej młodzieży. Zainteresowanie Linklatera skutkami upływającego czasu najlepiej oddają jego rozciągnięte na kilkanaście lat przedsięwzięcia: trylogia zaczynająca się od Przed wschodem słońca oraz Boyhood, którego bohaterowie dorastają wraz z odgrywającymi ich role aktorami. Choć Linklaterowi przyczepia się czasem łatkę prostodusznego humanisty, jest on jednym z najciekawszych eksperymentatorów amerykańskiego kina, łączącym wyrafinowane koncepty narracyjne z klarownością i prostotą opowieści.


Born in Houston, Texas, Richard Linklater is a versatile director and screenwriter and one of the most important filmmakers in contemporary American independent cinema. He gained recognition and popularity with this 1991 film Slacker, a portrait of bored youth that drifts from character to character. Linklater's interest in the effects of the passing of time can best be seen in two projects that were made over a number of years: his trilogy beginning with Before Sunrise and Boyhood, whose characters grow up along with the actors who play them. Although Linklater is sometimes accused of being a naive humanist, he is one of the most interesting experimental filmmakers in American cinema, combining sophisticated narrative concepts with clear, straightforward storytelling.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 It's Impossible to Learn to Plow by Reading Books

1991 Slacker

1993 Uczniowska balanga / Dazed and Confused

1995 Przed wschodem słońca / Before Sunrise

2001 Życie świadome / Waking Life

2004 Przed zachodem słońca / Before Sunset

2006 Fast Food Nation

2008 Ja i Orson Welles / Me and Orson Welles

2011 Bernie

2013 Przed północą / Before Midnight

2014 Boyhood

stopka

reżyseria: Richard Linklater
obsada: Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick
polski dystrybutor: Best Film
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Twój Vincent (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Ferie 2018: Storm. Opowieść o odwadze 
Ferie 2018
Dennis Bots, Holandia 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.