film
     
Wózkownia: Przed północą
Before Midnight
reż. Richard Linklater / USA 2013 / 108’
Seanse - kup bilet:
09 lip
Wózkownia

Obsada

Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick

Opis filmu

Reżyser filmów Przed wschodem słońca i Przed zachodem słońca przedstawia ostatnią część trylogii, okrzykniętej przez krytyków największym romansem współczesnego kina, w którym swoje życiowe role zagrali Julie Delpy i Ethan Hawke. Po raz pierwszy spotkali się prawie dwadzieścia lat temu w pociągu do Wiednia. Spędzili ze sobą dzień i noc, by rozstać się i znów na siebie trafić po dziewięciu latach w Paryżu. Od tamtego lata minęło kolejnych dziewięć lat. Gdzie są teraz? Czy uczucie, które ich połączyło przetrwało do dziś?

To przede wszystkim bardzo subtelny film. Linklater z niezwykłą wrażliwością przeprowadza nas przez kolejne punkty związku: wzajemne pretensje, poczucie winy, różnice charakterów. Wielką frajdą jest patrzeć na inteligentnych bohaterów, których dyskusja nie więźnie w meandrach gatunkowych klisz. I na aktorów odważnie obnażających się w scenach kłótni, ale niezmiennie uroczych, gdy przekomarzają się i, niczym świeżo zakochani, prowokują wzajemny śmiech. Do zobaczenia za kolejne 10 lat?

Jakub Popielecki, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Richard Linklater

Urodzony w Houston w Teksasie. Wszechstronny reżyser i scenarzysta, jeden z najważniejszych twórców współczesnego amerykańskiego kina niezależnego. Uznanie i popularność przyniósł mu Slacker z 1991 roku - dryfujący od postaci do postaci portret znudzonej młodzieży. Zainteresowanie Linklatera skutkami upływającego czasu najlepiej oddają jego rozciągnięte na kilkanaście lat przedsięwzięcia: trylogia zaczynająca się od Przed wschodem słońca oraz Boyhood, którego bohaterowie dorastają wraz z odgrywającymi ich role aktorami. Choć Linklaterowi przyczepia się czasem łatkę prostodusznego humanisty, jest on jednym z najciekawszych eksperymentatorów amerykańskiego kina, łączącym wyrafinowane koncepty narracyjne z klarownością i prostotą opowieści.


Born in Houston, Texas, Richard Linklater is a versatile director and screenwriter and one of the most important filmmakers in contemporary American independent cinema. He gained recognition and popularity with this 1991 film Slacker, a portrait of bored youth that drifts from character to character. Linklater's interest in the effects of the passing of time can best be seen in two projects that were made over a number of years: his trilogy beginning with Before Sunrise and Boyhood, whose characters grow up along with the actors who play them. Although Linklater is sometimes accused of being a naive humanist, he is one of the most interesting experimental filmmakers in American cinema, combining sophisticated narrative concepts with clear, straightforward storytelling.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 It's Impossible to Learn to Plow by Reading Books

1991 Slacker

1993 Uczniowska balanga / Dazed and Confused

1995 Przed wschodem słońca / Before Sunrise

2001 Życie świadome / Waking Life

2004 Przed zachodem słońca / Before Sunset

2006 Fast Food Nation

2008 Ja i Orson Welles / Me and Orson Welles

2011 Bernie

2013 Przed północą / Before Midnight

2014 Boyhood

stopka

reżyseria: Richard Linklater
obsada: Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick
polski dystrybutor: Best Film
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia (seans dla szkoły) 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Makbet (seans dla szkoły) 
Justin Kurzel, Wielka Brytania, Francja, USA 2015
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nie jestem czarownicą (pokaz dla szkoły) 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Nigdy cię tu nie było (seans dla szkoły) 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wózkownia: Wyspa psów 
Wózkownia
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.