film
     
Wózkownia: Dziewczyna z szafy
Dziewczyna z szafy
reż. Bodo Kox / Polska 2012 / 90’
Seanse - kup bilet:
02 lip
Wózkownia

Obsada

Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos

Opis filmu

Pierwsza profesjonalna fabuła wielokrotnie nagradzanego filmowca niezależnego - Bodo Koxa, okrzyknięta przez krytyków najlepszym polskim debiutem ostatnich lat. Nieszablonowa komedia o przyjaźni trójki samotników: zdolnego webmastera Jacka, jego zamkniętego w sobie, niezwykle utalentowanego brata Tomka i nieufnej wobec otoczenia młodej antropolożki Magdy. Gdy wezwany na spotkanie biznesowe Jacek poprosi pewnego dnia skrytą sąsiadkę o opiekę nad bratem, nie podejrzewa nawet, że to nieoczekiwane spotkanie da początek głębokiej więzi dwojga zagubionych ludzi.

Kino Północy mnie inspiruje. Jego twórcy mówią o bardzo poważnych tematach bez patosu, z poczuciem humoru - często jest to czarny humor, który uwielbiam - z dystansem do życia. Podobnie zresztą jest w kinie czeskim. Realizując „Dziewczynę z szafy”, powtarzałem głośno, że robię kino skandynawskie. W filmie jedna z postaci mówi nawet po szwedzku. Przy pisaniu scenariusza słuchałem namiętnie islandzkiego zespołu Sigur Ros i ta muzyka mocno działała mi na wyobraźnię.

Bodo Kox, reżyser

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia (seans dla szkoły) 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Śmierć Stalina 
Armando Iannucci, Francja, Wielka Brytania, Belgia 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.