film
     
Wózkownia: Dziewczyna z szafy
Dziewczyna z szafy
reż. Bodo Kox / Polska 2012 / 90’
Seanse - kup bilet:
02 lip
Wózkownia

Obsada

Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos

Opis filmu

Pierwsza profesjonalna fabuła wielokrotnie nagradzanego filmowca niezależnego - Bodo Koxa, okrzyknięta przez krytyków najlepszym polskim debiutem ostatnich lat. Nieszablonowa komedia o przyjaźni trójki samotników: zdolnego webmastera Jacka, jego zamkniętego w sobie, niezwykle utalentowanego brata Tomka i nieufnej wobec otoczenia młodej antropolożki Magdy. Gdy wezwany na spotkanie biznesowe Jacek poprosi pewnego dnia skrytą sąsiadkę o opiekę nad bratem, nie podejrzewa nawet, że to nieoczekiwane spotkanie da początek głębokiej więzi dwojga zagubionych ludzi.

Kino Północy mnie inspiruje. Jego twórcy mówią o bardzo poważnych tematach bez patosu, z poczuciem humoru - często jest to czarny humor, który uwielbiam - z dystansem do życia. Podobnie zresztą jest w kinie czeskim. Realizując „Dziewczynę z szafy”, powtarzałem głośno, że robię kino skandynawskie. W filmie jedna z postaci mówi nawet po szwedzku. Przy pisaniu scenariusza słuchałem namiętnie islandzkiego zespołu Sigur Ros i ta muzyka mocno działała mi na wyobraźnię.

Bodo Kox, reżyser

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Czas mroku 
Joe Wright, Wielka Brytania 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Coco 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.