film
Człowiek, który zabił Don Kichota
The Man Who Killed Don Quixote
reż. Terry Gilliam / Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018 / 132’

Obsada

Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård

Opis filmu

Po 25 latach walki z filmowymi wiatrakami Człowiek, który zabił Don Kichota - zwariowana komedia, a jednocześnie legendarny projekt współtwórcy Latającego cyrku Monty Pythona - wreszcie na dużym ekranie!

Johnny Depp, Ewan McGregor, Jack O'Connell, Robert Duvall, Michael Palin… to oni pracowali nad projektem marzeń Terry'ego Gilliama, któremu niepokorny reżyser (Monty Python i Święty GraalBrazil12 małpFisher KingParnassus) poświęcił ostatnich 25 lat życia. Niejednokrotnie przeciwności losu krzyżowały jego plany i przerywały produkcję. Jednak Gilliam okazał się być nie tylko szalonym wizjonerem, ale i człowiekiem wielkiego uporu: pod koniec 2017 padł ostatni klaps na planie filmu. Jego długo wyczekiwana, ostateczna wersja trafiła prosto na finał tegorocznego MFF w Cannes, gdzie widzowie zgotowali Gilliamowi najdłuższą w historii owację dla filmu zamykającego imprezę.

Ostatecznie w rolach głównych wystąpili: Adam Driver (PatersonGwiezdne wojny: Przebudzenie mocy), Olga Kurylenko (007 Quantum of Solace), Jonathan Pryce (Nieustraszeni bracia Grimm, serial Gra o tron) oraz Stellan Skarsgård (NimfomankaDziewczyna z tatuażem). Człowiek, który zabił Don Kichota to nieopowiedziana dotąd alternatywna wersja historii błędnego rycerza i jeden z najbardziej oczekiwanych filmów w historii kina. Po ćwierćwieczu rozpoczynania i przerywania, kręcenia i odkręcania, film w tradycji najbardziej zwariowanych i zupełnie nieprzewidywalnych komedii "Latającego cyrku Monty Pythona" wreszcie trafia na ekrany kin.

Znudzony reżyser reklam (Adam Driver) zostaje wysłany na plan filmowy do Hiszpanii. Na skutek zaskakującego zbiegu wydarzeń trafia do małej wioski, gdzie jeden z mieszkańców (Jonathan Pryce) żyje w przekonaniu, że jest… Don Kichotem. Obu bohaterów połączy wkrótce seria zwariowanych przygód, które jednemu z nich pozwolą przewartościować swoje życie, a drugiemu zrealizować pozornie nierealne marzenia.

Informacje o reżyserze

Terry Gilliam

Urodzony w 1940 roku amerykański reżyser filmowy, scenarzysta i aktor. Pod koniec lat 60. przeprowadził się do Anglii i zaczął tworzyć animacje dla brytyjskiej grupy komediowej Monty Python. Jego samodzielnym pełnometrażowym debiutem był Jabberwocky z 1977 roku, dzięki któremu dał się poznać jako reżyser o niezwykłej wyobraźni i zmyśle plastycznym. W latach 90. zrealizował trylogię amerykańską (Fisher King, 12 małp, Las Vegas parano). Od lat planuje realizację filmu inspirowanego Don Kichotem Cervantesa.  

Filmografia

1981 Bandyci czasu / Time Bandits

1988 Przygody barona Munchausena / The Adventures of Baron Munchausen

1991 Fisher King / The Fisher King

1995 12 małp / Twelve Monkeys

2009 Parnassus / The Imaginarium of Doctor Parnassus

stopka

reżyseria: Terry Gilliam
obsada: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
303. Bitwa o Anglię 
David Blair, Polska, Wielka Brytania 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Do zobaczenia w zaświatach 
Albert Dupontel, Francja, Kanada 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Nieposłuszne 
Sebastián Lelio, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny Von Brom 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Człowiek delfin 
Lefteris Charitos, Grecja, Francja, Japonia 2017
Iniemamocni 2 
Brad Bird, USA 2018
Miss Impossible 
Emilie Deleuze, Francja 2016
Neapol spowity tajemnicą 
Ferzan Özpetek, Włochy 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.