film
Nieposłuszne
Disobedience
reż. Sebastián Lelio / Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017 / 114’
Najbliższe seanse - kup bilet:
 
21 sie 15:00 19:30 22:00
22 sie 15:00 19:30 22:00
23 sie 15:00 19:30 22:00

Obsada

Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola

Opis filmu

Po doskonale przyjętej Glorii i Fantastycznej kobiecie Sebastián Lelio w swoim anglojęzycznym debiucie ponownie skupia się na walczących o prawo do własnego życia kobietach. Na tym jednak kończą się podobieństwa. Chilijski reżyser wraz ze scenarzystką Rebeccą Lenkiewicz (współautorka Idy) przygotował adaptację głośnej powieści Naomi Alderman. Zaglądając do londyńskich mieszkań ortodoksyjnych Żydów, opowiada o zakazanej miłości fotografki Ronit (Rachel Weisz) i jej zamężnej przyjaciółki z dzieciństwa Esti (Rachel McAdams), rygorystycznie przestrzegającej wpajanych od dziecka reguł. Gdy po śmierci ojca Ronit wraca po latach do konserwatywnej społeczności, w której nigdy nie mogła być sobą, dawne uczucia odżywają. Ale pomimo upływu czasu obie kobiety wciąż nie wiedzą, jak sobie z nimi poradzić. Co ci się przydarzyło? - pyta w pewnym momencie Ronit. Ty mi się przydarzyłaś - słyszy w odpowiedzi. Opowieść o namiętności w przygaszonych kolorach.

Marta Bałaga, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sebastián Lelio

Urodził się w 1974 roku w stolicy Chile. Studiował w Chilijskiej Szkole Filmowej. W 1995 roku wyreżyserował swój pierwszy krótkometrażowy film pt. 4. Dekadę później zadebiutował w długim metrażu. Jego Święta rodzina została wybrana przez publiczność najlepszym filmem 6. edycji Nowych Horyzontów. Niespiesznie rozwijająca się fabuła oraz częste zbliżenia są wspólnymi cechami jego dotychczasowej twórczości. Nie inaczej jest w Roku tygrysa, który tempem przypomina faworyta publiczności sprzed kilku lat. Film ten zdobył nominację do Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno w 2011 roku.


Director Sebastián Lelio was born in Santiago de Chile in 1974. He completed his film studies at the Escuela de Cine de Chile. He made his first short film 4 in 1995 and completed his feature debut a decade later – The Holy Family was chosen as the audience favorite at the 6th New Horizons. Calmly paced plotlines and frequent close-ups leave a strong mark on his work, including his latest, The Year of the Tiger, which was nominated for a Golden Leopard at Locarno in 2011.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 4 (short)

2003 Carga Vital (short)

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

stopka

reżyseria: Sebastián Lelio
obsada: Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
303. Bitwa o Anglię 
David Blair, Polska, Wielka Brytania 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Do zobaczenia w zaświatach 
Albert Dupontel, Francja, Kanada 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Nieposłuszne 
Sebastián Lelio, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny Von Brom 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Człowiek delfin 
Lefteris Charitos, Grecja, Francja, Japonia 2017
Iniemamocni 2 
Brad Bird, USA 2018
Miss Impossible 
Emilie Deleuze, Francja 2016
Neapol spowity tajemnicą 
Ferzan Özpetek, Włochy 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.