film
Na głęboką wodę
The Mercy
reż. James Marsh / Wielka Brytania 2018 / 101’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 12 lipca 2018.

Obsada

Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis

Opis filmu

Donald Crowhurst to wizjoner, geniusz, oszust. Pomysłowy wynalazca, weekendowy żeglarz, który postanowił, że uda mu się to, czego nikt inny przed nim nie dokonał. Kiedy okazuje się, że budowany latami biznes bankrutuje, by wyjść z długów, uratować honor i zapewnić byt rodzinie decyduje się na desperacki krok. Bierze udział w żeglarskim wyścigu dookoła świata - Sunday Times Golden Globe. Bez doświadczenia, bez przygotowania, nie zbaczając z trasy musi przetrwać samotną podróż. Czy spryt zastąpi umiejętności i wiedzę? Na co zdobędzie się zdesperowany człowiek, by nie zawieść ukochanej żony i wygrać nagrodę?

Informacje o reżyserze

James Marsh

Brytyjski reżyser mieszkający na stałe w Kopenhadze. Urodził się w 1963 roku w małym miasteczku w Kornwalii, studiował na Oksfordzie, od początku lat 90. zaczął pracować jako dokumentalista dla BBC. Autor dwóch dokumentów poświęconych twórczości czeskiego animatora Jana Švankmajera oraz dokumentu o kulinarnych przyzwyczajeniach Elvisa Presleya. Największe uznanie krytyki wzbudziły jego dwa filmy: Człowiek na linie (Oscar dla najlepszego dokumentu) oraz Wisconsin Death Trip. Pierwszy przedstawia portret Philippe’a Petita – francuskiego akrobaty, który w 1974 roku przeszedł po linie rozpiętej między dwoma wieżami nowojorskiego World Trade Center. Drugi to utrzymana w konwencji docudramy adaptacja głośnego zbioru reportaży Michaela Lesy’ego przedstawiających nędzę życia na amerykańskim środkowym zachodzie pod koniec XIX wieku. Dla angielskiej telewizji nakręcił ostatnio także jeden z odcinków kryminalnego miniserialu Wilcze prawo.


Director James Marsh was born in the town of Truro, Cornwall in 1963. He completed undergraduate studies at St. Catherine’s College, Oxford and began working with the BBC in the early 1990s. An eclectic documentary filmmaker, he has directed two films on the work of Czech animator Jan Švankmajer and another on Elvis Presley’s love of food. In 1999, Wisconsin Death Trip, largely based on a book by author Michael Lesy, examined crushing poverty in the American Midwest at the close of the 19th century. In 2008, Man On Wire, which won the Oscar for best documentary, chronicled French acrobat Philippe Petit’s incredible, and very much illegal, tightrope walk between the World Trade Center towers in 1974. In 2009, he made a directed a feature-length episode for the British television miniseries Red Riding. He currently lives in Copenhagen.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1990 The Animator of Prague (TV, doc.)

1999 Wisconsin – Rubryka kryminalna / Wisconsin Death Trip (doc.)

2005 Król / The King

2008 Człowiek na linie / Man on Wire (doc.)

2011 Projekt Nim / Project Nim (doc.)

stopka

reżyseria: James Marsh
obsada: Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis
polski dystrybutor: Best Film
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.