film
     
Jeannette. Dzieciństwo Joanny d'Arc
Jeanette, l’enfance de Jeanne d’Arc
reż. Bruno Dumont / Francja 2017 / 115’
Najbliższe seanse - kup bilet:
18 cze
19 cze
20 cze
21 cze

Obsada

Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin, Lucile Gauthier

Opis filmu

Bruno Dumont nie przestaje zaskakiwać, tym razem wziął na warsztat biografię Joanny d'Arc. Zamiast jednak skupić się na najważniejszych wydarzeniach z życia francuskiej bohaterki narodowej, reżyser postanowił przedstawić na ekranie jej dzieciństwo. W Jeannette... Dumont kontynuuje swoje eksperymenty z gatunkami filmowymi i opowiada historię Joanny w konwencji musicalu. Na eklektycznej ścieżce dźwiękowej techno spotyka się z rockiem i rapem, a towarzyszące piosenkom absurdalne układy taneczne wprowadzają na ekran humor rodem z Martwych wód. Dumont nie byłby jednak sobą, gdyby ograniczył się wyłącznie do niezobowiązującej zgrywy. Łącząca żarliwą wiarę z nieposkromionym gniewem Joanna, tak jak wielu bohaterów francuskiego reżysera, zostaje umiejscowiona na pograniczu grzechu i świętości. Sam film, mimo historycznego kostiumu, stanowi natomiast celny komentarz do czasów, w których fanatyzm religijny coraz częściej stanowi źródło przemocy.

Informacje o reżyserze

Bruno Dumont

Jest utożsamiany z nurtem nowego francuskiego ekstremizmu, transgresyjnego kina z przełomu XX i XXI wieku, przekraczającego tabu związane z seksualnością i przemocą. Urodził się w 1958 roku w Bailleul we Francji. Przez kilkanaście lat wykładał filozofię w lokalnym liceum. Kręcił komercyjne reklamówki dla miejscowych zakładów pracy. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa, za które otrzymał nagrodę im. Jeana Vigo i Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes. Za następne dwa filmy – nakręconą w 1999 roku Ludzkość i Flandrię z 2006 roku – został nagrodzony Grand Prix canneńskiego festiwalu. 


Director Bruno Dumont is connected with the New French Extreme current, frequently described as breaking taboos on sexuality and violence. Born in Bailleul, France in 1958, he has been a high school philosophy teacher and an advertisement filmmaker. He made his big-screen debut in 1997 with The Life of Jesus, which garnered the Golden Camera Award and the Jean Vigo Prize at Cannes. His two following films, Humanity (1999) and Flanders (2006), both received the Cannes festival’s Grand Prix. 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L’humanité / Humanity

2003 Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Wierząca / Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

stopka

reżyseria: Bruno Dumont
obsada: Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin, Lucile Gauthier
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
barwa: kolor
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Momo 
Vincent Lobelle, Sébastien Thiéry, Francja 2016
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Paryż i dziewczyna 
Léonor Serraille, Francja 2017
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Superagentka (seans dla szkoły) 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimna wojna (seans dla szkoły) 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.