film
Kochankowie jednego dnia
L'amant d'un jour
reż. Philippe Garrel / Francja 2017 / 76’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 maja 2018.
Wózkownia

Obsada

Eric Caravaca, Esther Garrel, Louise Chevillotte

Opis filmu

Po bolesnym rozstaniu z chłopakiem Jeanne (Esther Garrel) zamieszkuje u ojca (Éric Caravaca). Na miejscu okazuje się, że aktualna partnerka mężczyzny (Louise Chevillotte) jest w wieku jego córki. Choć sytuacja wydaje się wyjątkowo niezręczna, wszyscy troje muszą wypracować zasady wspólnego życia. W Kochankach jednego dnia Philippe Garrel (bohater retrospektywy 15. NH) potwierdza, że jest specjalistą od kameralnych dramatów obyczajowych. Twórca Dzikiej niewinności udowadnia również, że pozostaje jednym z najbardziej wyrazistych autorów współczesnego kina. O specyfice stylu Garrela świadczy choćby ogromna wrażliwość na słowo. Bohaterowie filmu z jednakowym wdziękiem potrafią rozmawiać o uczuciach, filozofii i polityce. Poetycki charakter dialogów doskonale komponuje się z liryzmem warstwy formalnej. Atutem francuskiego tytułu są zarówno pieczołowicie skomponowane, czarno-białe kadry, jak i dyskretna, impresyjna muzyka autorstwa Jeana-Louisa Auberta.

Piotr Czerkawski, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Philippe Garrel

Philippe Garrel urodził się 6 kwietnia 1948 roku, jako syn aktora Maurice'a Garrela. Karierę filmową rozpoczął w roli reżysera i scenarzysty 15-minutowego Lés enfants désaccordés (1964). W 1969 roku rozpoczął współpracę z piosenkarką Nico, nagrywając z nią piosenkę The Falconer do filmu Le Lit de la Vierge. Pracował z nią również przy kolejnych filmach.W 1982 roku otrzymał nagrodę im. Jean'a Vigo za film Dziecięcy sekret. Jego filmy Dzika niewinność z 2001 oraz Zwyczajni kochankowie z 2005 roku zostały nagrodzone na festiwalu w Wenecji.

Wybrana filmografia:

1964 Les enfants désaccordés (kr.m. / short)

1969 Le lit de la vierge

1979 L'enfant secret

1983 Liberté, la nuit

1988 Les baisers de secours / Emergency Kisses

1990 J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1993 Narodziny miłości / La naissance de l'amour / The Birth of Love

1998 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2001 Dzika niewinność / Sauvage innocence / Wild Innocence

2004 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

2008 Granica świtu / La frontière de l'aube / Frontier of Dawn


Philippe Garrel was born on 6th April 1948, the son of actor Maurice Garnel. He made his debut as a director and scriptwriter with the 15-minute long film Lés Enfants Désaccordés (1964). In 1969, he started working with a singer, Nico, and they recorded a song entitled The Falconer for the film Le Lit de la Vierge, as well as working together again later on other productions. In 1982, he was given the Jean Vigo Award for L'Enfant Secret. His films Wild Innocence of 2001 and Les amants réguliers of 2005 received awards at a festival in Venice.

Selected filmography:

1964 Les enfants désaccordés (kr.m. / short)

1969 Le lit de la vierge

1979 L'enfant secret

1983 Liberté, la nuit

1988 Les baisers de secours / Emergency Kisses

1990 J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1993 Narodziny miłości / La naissance de l'amour / The Birth of Love

1998 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2001 Dzika niewinność / Sauvage innocence / Wild Innocence

2004 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

2008 Granica świtu / La frontière de l'aube / Frontier of Dawn

stopka

reżyseria: Philippe Garrel
obsada: Eric Caravaca, Esther Garrel, Louise Chevillotte
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
303. Bitwa o Anglię 
David Blair, Polska, Wielka Brytania 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Do zobaczenia w zaświatach 
Albert Dupontel, Francja, Kanada 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Nieposłuszne 
Sebastián Lelio, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny Von Brom 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Człowiek delfin 
Lefteris Charitos, Grecja, Francja, Japonia 2017
Iniemamocni 2 
Brad Bird, USA 2018
Miss Impossible 
Emilie Deleuze, Francja 2016
Neapol spowity tajemnicą 
Ferzan Özpetek, Włochy 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.