film
 
Wiosna Filmów: Jesień we Francji
Une saison en France
reż. Mahamat-Saleh Haroun / Francja 2017 / 100’
Seanse - kup bilet:
28 maja

Obsada

EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga

Opis filmu

Bohaterem filmu jest Abbas Mahadjir, nauczyciel w szkole średniej w Republice Środkowej Afryki, który wraz z dwójką dzieci opuszcza swój rozdarty wojną kraj i przenosi się do Francji. Na miejscu Abbas składa wniosek o azyl polityczny, po czym znajduje pracę w markecie spożywczym. W międzyczasie poznaje Francuzkę, Carole Blaszak, która się w nim zakochuje i oferuje dach jemu i jego rodzinie. Jaki los czeka Carole i Abbasa? Czy ucieczka z piekła bezdusznej wojny do piekła bezdusznych przepisów i urzędów zakończy tułaczkę?

Informacje o reżyserze

Mahamat-Saleh Haroun

Mahamat-Saleh Haroun urodził się w Abéché w Czadzie w1960 roku. Najpierw studiował w szkole filmowej w Paryżu, a następnie na wydziale dziennikarstwa w Bordeaux. W 1999 roku wyreżyserował swój pierwszy długometrażowy film Bye Bye Africa, który otrzymał nagrodę dla najlepszego debiutu na festiwalu filmowym w Wenecji. W 2002 nakręcił film Abouna, który został wybrany do przeglądu Directors' Fortnight w Cannes. Daratt to trzeci fabularny film w jego karierze.

Filmografia:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season


Mahamat-Saleh Haroun was born in Abéché, Chad, in 1960. He first studied at the film school in Paris then journalism school in Bordeaux. In 1999 he directed his first feature-length film, Bye Bye Africa, awarded Best First Film at the Venice Film Festival. In 2002, he directed Abouna, selected for the Directors' Fortnight at Cannes. Daratt is his third feature.

Filmography:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season

stopka

reżyseria: Mahamat-Saleh Haroun
obsada: EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.