film
Wyspa psów
Isle of Dogs
reż. Wes Anderson / Niemcy, USA 2018 / 101’
Najbliższe seanse - kup bilet:
27 maja
28 maja
29 maja
31 maja

Opis filmu

Animowany film Wesa Andersona, twórcy „Grand Budapest Hotel”, nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem dla najlepszego reżysera na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie 2018. Opowieść o dwunastoletnim japońskim chłopcu imieniem Atari, którego wychowuje skorumpowany burmistrz wielkiego miasta Megasaki. Gdy na mocy specjalnego dekretu wszystkie psy domowe wygnane zostają na ogromne wysypisko odpadów, Atari wykradzionym przez siebie niezwykłym samolotem turbośmigłowym na Wyspę śmieci, by odnaleźć swego ukochanego psa. Na miejscu gromadzi wokół siebie grupę czworonożnych przyjaciół i wraz z nimi wyrusza na wielką wyprawę, która zadecyduje o losach i przyszłości całej Prefektury.  

Informacje o reżyserze

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.


Born in 1969 in Houston, Texas. One of the most original comedians of the last 25 years. During college in Texas, he met Owen Wilson and decided to become involved in film. The duo co-authored a script for a comedy, shot several scenes, and submitted it to the Sundance Festival as a short. Producer and director James L. Brooks saw the film and decided to help the independent filmmakers. Under his wing, they produced Bottle Rocket, for which Anderson received an MTV Movie Award. Their second feature, Rushmore, was a sensational hit thanks to a fabulous role by Bill Murray and the acting debut of Jason Schwartzman. Andersen’s third film with Owen Wilson, The Royal Tenenbaums, is the duo’s biggest commercial and critical hit. The Fantastic Mr. Fox is the director’s first animated film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

stopka

reżyseria: Wes Anderson
polski dystrybutor: Imperial Cinepix
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ella i John 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2017
Kaczki z gęsiej paczki 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Made in Italy 
Luciano Ligabue, Włochy 2018
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Piotruś Królik 
Will Gluck, Australia, USA, Wielka Brytania 2018
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wiosna Filmów: Utoya - 22 lipca 
Wiosna Filmów 2018
Erik Poppe, Norwegia 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.