film
   
Cinema Italia Oggi: Nieporadne miłości
Amori che non sanno stare al mondo
reż. Francesca Comencini / Włochy 2017 / 92’
Seanse - kup bilet:
11 kwi

Obsada

Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Carlotta Natoli, Valentina Bellè, Camilla Semino Favro, Filippo Dini, Iaia Forte

Opis filmu

Claudia (Lucia Mascino) i Flavio (Thomas Trabacchi) byli w sobie bardzo zakochani, a ich namiętna miłość trwała kilka lat. Teraz, kiedy się rozstali, ich świat dryfuje w nieokreślonym kierunku. Koniec relacji jest traumatyczny dla romantycznej Klaudii, która nie umie zapomnieć o tym, co ich łączyło. Natomiast dla Flavia nowy rozdział  jest koniecznością, naglącą potrzebą podsycaną spotkaniem z młodą Giorgią. W jednej chwili, z dyskretną pomocą letniego deszczu, między mężczyzną a żywiołową trzydziestolatką rodzi się uczucie. Również w życiu Claudii w końcu nadchodzi punkt zwrotny. Z Niną (Valentina Bellè) znały się wcześniej, z uczelni. Różnią je pozycja społeczna, wiek i przekonanie, że atencja, którą się darzą, nigdy nie przerodzi się w miłość. Jednak teraz sprawy mają się zgoła inaczej. Czy w ramionach uwodzicielskiej dziewczyny nasza bohaterka odnajdzie miłość? To komedia sentymentalna, która opowiada obrazowo i ironicznie historię „nieporadnej” miłości. Ale i o tym, jak kobiety radzą sobie z rozstaniem i z nowym początkiem, który po nim nadchodzi. 

Informacje o reżyserze

Francesca Comencini

Urodziła się w Rzymie w 1961 roku. W wieku dwudziestu jeden lat, porzuciła studia na wydziale filozofii i przeniosła się do Francji. W roku 1984 wyreżyserowała swój debiutancki film Pianoforte, który w tym samym roku zdobył nagrodę De Sica na festiwalu w Wenecji. W kolejnych latach pisała scenariusze i zrealizowała liczne filmy dokumentalne, telewizyjne oraz fabularne. Swoim zaangażowaniem w trudne społecznie tematy i pełnym ciepła podejściem do ludzkich spraw podbiła serca publiczności i zyskała uznanie krytyków. W roku 2005 została uhonorowana Orderem Zasługi Republiki Italii.


Born in Rome in 1961. At the age of twenty-one she abandoned the studies of philosophy and moved to France. In 1984 she directed her first feature film Pianoforte, which the same year obtained the De Sica Award at the Venice IFF.  In following years she wrote numerous scripts and directed over 14  documentaries, television and feature films. She is cherished by the audience for her commitment to social issues, and the warm sympathy towards life dilemmas, which she presents in her films, also acclaimed by the critics. In 2005 she was honoured with the Order of Merit of the Italian Republic.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Pianoforte

1988 La lumière du lac

1991 Annabelle partagée 

1997 Elsa Morante (doc.)

2001 Słowa mojego ojca / Le parole di mio padre  / The Words of My Father

2001 Un altro mondo è possibile / Another World Is Possible (doc.)

2002 Carlo Giuliani, ragazzo / Carlo Giuliani, Boy (doc.)

2003 Firenze, il nostro domani (doc.)

2004 Mi piace lavorare - Mobbing / I Like to Work (Mobbing)

2006 A casa nostra / Our Country

2007 In fabbrica (TV, doc.)

2009 Lo spazio bianco / The White Space

 



stopka

reżyseria: Francesca Comencini
obsada: Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Carlotta Natoli, Valentina Bellè, Camilla Semino Favro, Filippo Dini, Iaia Forte
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego: Kieł 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Chasing the Breath 
Adrian Dmoch, Polska 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.