film
 
Rodzinny Dzień Wody z MPWiK: Perłowy guzik
El botón de nácar
reż. Patricio Guzmán / Francja, Hiszpania, Chile 2015 / 99’
projekcji towarzyszy wystąpienie przedstawicieli MPWiK S.A. i spoty „Zbój wodopój atakuje”
Seanse - kup bilet:
22 mar

Opis filmu

W oceanie zawarta jest historia całej ludzkości. Morze skrywa zarówno odgłosy Ziemi, jak i te, które pochodzą z Kosmosu, odbiera sygnały od gwiazd i przekazuje je istotom zamieszkującym Ziemię. Woda, która stanowi najdłuższą granicę Chile, skrywa również sekret tajemniczego guzika, który został odnaleziony na dnie oceanu. To południowoamerykańskie państwo, z linią brzegową długości 2670 mil, największy archipelag świata, posiada niezwykły krajobraz, pełen wulkanów, gór i lodowców. Skrywa on głosy rdzennych mieszkańców Patagonii, pierwszych brytyjskich żeglarzy, a także ofiar reżimu Augusto Pinocheta. Niektórzy twierdzą, że woda ma pamięć. Perłowy guzik, poetycki dokument, który został nagrodzony na festiwalu w Berlinie, pokazuje, że ma również głos.

Informacje o reżyserze

Patricio Guzmán

Patricio Guzmán Lozanes (ur. 1941) chilijski reżyser filmów dokumentalnych. Jego najsłynniejsze filmy, które zdobyły międzynarodowy rozgłos to: The Battle of Chile i Salvador Allenie. Wykłada w "filmówkach" w Europie i Ameryce Lacińskiej; jest założycielem Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Santiago (FIDOCS). Mieszka we Francji.


Patricio Guzmán Lozanes (born 1941), Chilean documentary film director. His most famous films recognized around the world include The Battle of Chile and Salvador Allende. He gives lectures in film schools in Europe and Latin America; he is a founder of the Santiago International Documentary Film Festival (FIDOCS). He lives in France.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1968 La tortura y otras formas de diálogo

1977 La batalla de Chile

1983 La rosa de los vientos

1997 Chile, the Obstinate Memory

2001 The Pinochet Case

2004 Salvador Allenie

2010 Nostalgia de la luz

stopka

reżyseria: Patricio Guzmán
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Odlotowy nielot 
Árni Ásgeirsson, Islandia 2018
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
W cieniu drzewa 
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islandia, Polska 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.