film
Powrót Giganta
reż. Adam Sikora / Polska 2016 / 102’
po projekcji spotkanie z reżyserem, Adamem Sikorą
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 26 marca 2018.

Obsada

Sławomir Żukowski, Barbara Lubos-Święs, Łukasz Sikora

Opis filmu

Pokaz specjalny filmu „Powrót Giganta” Adama Sikory – reżysera, scenarzysty i operatora filmowego, autora zdjęć m.in. do „Młyna i krzyża” Lecha Majewskiego czy „Essential Killing” Jerzego Skolimowskiego. Pokazowi będzie towarzyszyć wystawa zdjęć i rysunków przetworzonych fotograficznie – „Nigredo”.

Pensjonat na odludziu, gdzieś na czesko-polskim pograniczu. To Gigant, do którego wiedzie niepozorna droga przez zatopiony w zimie las. W nim – głównie pustka, skrzypiące schody i niedomknięte okna. Przybywa tu bezimienny, poturbowany przez życie mężczyzna (Sławomir Żukowski, który współpracował Adamem Sikorą przy filmie „Ewa i Bruno Schulz 1892-1942”), a na miejscu spotyka kobietę (Barbara Lubos-Święs) podobnie jak on doświadczoną przez życie. Czy uda im się znaleźć wspólny język? Nie będzie to łatwe, gdyż każde z nich – podobnie jak kraina, w której przebywają – skrywa tajemnicę.

„Powrót Giganta” to film, powstały w ramach prowadzonych przez Sikorę warsztatów na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Informacje o reżyserze

Adam Sikora

Operator, reżyser. Jest absolwentem Wydziału Operatorskiego PWSFTViT w Łodzi. Autor licznych wystaw fotografii. Realizator wielu teatrów telewizji. Autor zdjęć do filmów Lecha Majewskiego, m.in.: "Pokój saren", "Wojaczek", "Młyn i krzyż". Operując "szlachetną prostotą" w obrazie potrafi ukazać to, co jest między wierszami tekstu, o czym świadczą ostatnie filmy takie jak: "Cztery noce z Anną" Jerzego Skolimowskiego (ORZEŁ Polska Nagroda Filmowa, a także nagroda publiczności na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej "Prowincjonalia" za zdjęcia) czy "Las" Piotra Dumały (okrzyknięty przez Tadeusza Sobolewskiego arcydziełem: "To film doskonały, spełniony, czysty. Niezwykle rzadki okaz. Dzieło organiczne, żyjące własnym życiem. Proste, minimalistyczne, przykuwające. Tajemnicze jak sen" (fragm. z Gazety Wyborczej). Film "Las" na festiwalu filmowym w Gdyni w 2009 otrzymał nagrodę specjalną za szczególne wartości artystyczne. Sikora tworzy wizualne światy, poprzez filozofię obrazu.


Cinematographer, director. He graduated from the Cinematography Department of the Łódź National Film, TV and Theatre School. Creator of many photographic expositions and maker of many TV theatre spectacles. He worked as a cinematographer on many films by Lech Majewski, including The Roe's Room (Pokój saren), Wojaczek, The Mill and the Cross (Młyn i krzyż). Using a “noble simplicity” of image, he is able to present what is hidden between the lines, as one can see in his latest films: Four Nights with Anna (Cztery noce z Anną) by Jerzy Skolimowski (Orzel Polish Film Award and the audience’s award from Prowincjonalia Nationwide Festival of the Film Art for cinematography) or The Forest (Las) by Piotr Dumała, acclaimed by Tadeusz Sobolewski as a masterpiece: “This is a perfect, fulfilled, pure film. An extremely rare piece. An organic work with its own life. Simple, minimalist, absorbing. Mysterious, like a dream” (from an article published in Gazeta Wyborcza). At the 2009 film festival in Gdynia The Forest won the special award for exceptional artistic value. Sikora creates visual worlds through the philosophy of image.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Gigant

2005-2006 Boże ciało (doc.)

2006 Sówka Erwin (doc.)

2009 Mikołów (doc.)

2009 Paweł (doc.)

2009 Wydalony / Expelled

2010 Ewa

stopka

reżyseria: Adam Sikora
obsada: Sławomir Żukowski, Barbara Lubos-Święs, Łukasz Sikora
właściciel praw: Marta Pielasz
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Odlotowy nielot 
Árni Ásgeirsson, Islandia 2018
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
W cieniu drzewa 
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islandia, Polska 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.