film
W czterech ścianach życia
Insyriated
reż. Philippe Van Leeuw / Belgia, Francja 2017 / 85’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 29 marca 2018.

Obsada

Hiam Abbass Oum, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis

Opis filmu

Bohaterką filmu jest matka trojga dzieci, uwięziona wraz z rodziną w budynku w Damaszku znajdującym się pod stałą obserwacją snajpera. Zamknięci w klaustrofobicznej przestrzeni niczym w bunkrze, bohaterowie nie mogą opuszczać mieszkania za dnia ani w nocy. Ryzykują nawet wtedy, gdy podchodzą do okien lub głośno rozmawiają. Jak zdobyć jedzenie? Jak przeżyć kolejną dobę? To nie jest wyjątkowa sytuacja, to syryjska codzienność...

Informacje o reżyserze

Philippe van Leeuw

Urodził się w Brukseli w 1964 roku. Scenarzysta, operator filmowy, reżyser. Studiował w INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle) i AFI Conservatory w Los Angeles. Jest autorem zdjęć licznych filmów dokumentalnych, fabularnych i krókometrażowych. Dzień, w którym Bóg odszedł jest jego debiutem reżyserskim.


Born in 1964, Bruxelles. Screenwriter, director of photography, director. He graduated form the INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle) and the AFI Conservatory in Los Angeles. He was the director of photography for numberous documentaries, features and shorts films. With Le jour où Dieu est parti en voyage (The Day God Walked Away) he made his debut as a director. 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Le jour du chat / The Day of the Cat (cam.)

1996 La Vie de Jésus / The life of Jesus (cam.)

 1997 Plus qu’hier, moins que demain (cam.)

1998  Franck Spadone (cam.)

 2005 Le Dernier des Fous / The Last of the Crazy People   (cam.)

2007 Les bureaux de Dieu / God's Offices (cam.)

2009 Le jour où Dieu est parti en voyage / The Day God Walked Away

 


 

stopka

reżyseria: Philippe Van Leeuw
obsada: Hiam Abbass Oum, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Odlotowy nielot 
Árni Ásgeirsson, Islandia 2018
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
W cieniu drzewa 
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islandia, Polska 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.