film
Polish Cinema for Beginners: Życie rodzinne
Family Life
reż. Krzysztof Zanussi / Polska 1971 / 88’
Seanse - kup bilet:
01 mar
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Daniel Olbrychski, Jan Kreczmar, Halina Mikołajska, Maja Komorowska, Jan Nowicki

Opis filmu

Młody inżynier Wit (Daniel Olbrychski) otrzymuje telegram o chorobie ojca i powraca do starej rodzinnej willi, gdzie czeka na niego od lat niewidziana familia. Dekadencka to gromada: niestroniący od kieliszka ojciec, zdziwaczała ciotka czy neurotyczna siostra Bella - w tej roli wspaniała Maja Komorowska, o której reżyser powiedział, że wiedziała o Belli więcej niż on sam. Osobliwemu spotkaniu po latach przygląda się kolega Wita (Jan Nowicki), który wplątany zostanie w rodzinne gierki... Życie rodzinne to psychodrama o próbie ucieczki od korzeni oraz determinizmie genów, który trudno przezwyciężyć. Jeden z najlepszych filmów Krzysztofa Zanussiego pokazany zostanie w zrekonstruowanej cyfrowo wersji.


A young engineer Wit (Daniel Olbrychski) receives a telegram about his father's illness and returns to the old family villa, where his family, unseen for years, is waiting. And it is quite a decadent bunch: a bibulous father, a dotty aunt or a neurotic sister Bella - in this role a wonderful Maja Komorowska, about whom the director said that she knew more about Bella than he himself. This peculiar meeting over the years is watched by Wit's colleague (Jan Nowicki), who will be entangled in some family games... Family Life is a psychodrama about an attempt to escape from one's roots and the determinism of genes, which is difficult to overcome. One of the best films by Krzysztof Zanussi will be shown in a digitally reconstructed version.

Informacje o reżyserze

Krzysztof Zanussi

Krzysztof Zanussi urodził się w 1939 r. w Warszawie. Studiował fizykę i filozofię na Uniwersytecie Warszawskim oraz reżyserię w szkole filmowej w Łodzi. Karierę reżyserską rozpoczął w 1966 r. Od tego momentu pracował dla kina, telewizji oraz teatru. W jego filmografii znajduje się wiele uznanych dzieł, m.in.: Struktura kryształu, Iluminacja, Barwy ochronne, Kontrakt, Paradygmat, Rok spokojnego słońca czy Cwał.

Wybrana filmografia:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun


Krzysztof Zanussi, born in 1939 in Warsaw, he studied physics and philosophy at Warsawa University and film directing at Lodz Film School. His directing career began in 1966 and he has directed for cinema, television and theatre. His filmography many acclaimed pictures: The Structure of Crystal, Illumination, Camouflage, The Contract, Paradigma, The Year of the Quiet Sun, In Full Gallop.

Selected filmography:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun

stopka

reżyseria: Krzysztof Zanussi
obsada: Daniel Olbrychski, Jan Kreczmar, Halina Mikołajska, Maja Komorowska, Jan Nowicki
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Klub "Wysokich Obcasów": Loveling 
Klub "Wysokich Obcasów"
Gustavo Pizzi, Brazylia, Urugwaj, Niemcy 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Neapol spowity tajemnicą 
Ferzan Özpetek, Włochy 2017
Nieposłuszne 
Sebastián Lelio, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny Von Brom 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Iniemamocni 2 
Brad Bird, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.